<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

I rat je zvanično počeo - ovo je odgovor EU

Reakcija

Takse EU na uvoz proizvoda iz SAD, kao odgovor na odluku predsjednika SAD Donalda Trampa da uvede namete na evropski čelik i aluminijum, počele da se primjenjuju.

22. juni 2018, 12:00

Američki proizvodi u vrijednosti od 3,4 milijardi dolara biće podložni novim taksama, a među njima su tipični proizvodi kao što su burbon, puter od kikirikija, sok od pomorandže, farmerke i motocikli "Harli Dejvidson", što izgleda kao način da se izvrši politički pritisak na predsjednika Trampa i američke političare.

Tramp je uveo takse od 25 odsto na uvoz evropskog čelika i 10 odsto na aluminijum od 1. juna. Evropljani navode da se time krše globalni trgovinski propisi.

Sukob SAD sa EU je dio šireg spora oko međunarodne trgovine. Za dve nedelje SAD će početi da primenjuju takse na kineske proizvode u vrednosti od 34 milijarde dolara. Peking je najavio da će odmah uzvratiti sopstvenim taksama na američku soju i druge poljoprivredne proizvode.