<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Britanska Ambasada u Sarajevu odgovorila Miloradu Dodiku: Zastrašivanja su neprihvatljiva, i zvaničnici Vlade RS su bili u Londonu!

Reagovanje

Stigao je odgovor Miloradu Dodiku iz Ambasade Velike Britanije.

03. juli 2018, 12:00

"Britanska ambasada neće „uživo“ komentarisati rastući spisak smiješnih teorija zavjere koji promoviraju predsjednik Republike Srpske, g. Dodik i RTRS, javni emiter za koji je EU u izvještaju o BiH iz 2016. godine potvrdio da je pod jakim uticajem njegove stranke", saopšteno je iz Britanske ambasade u Sarajevu, dodajući kako ne mogu ignorisati nedavne neosnovane napade na dvoje poznatih novinara, koji su, zajedno sa mnogim drugim, nedavno učestvovali u Britansko – bh. Fellowship programu. 


"Ova vrsta političkog pritiska i zastrašivanja je u potpunosti neprihvatljiva i napad je na slobodu izražavanja.  Zapravo, Britanski-bh. Fellowship program ima gotovo 250 učesnika, koji dolaze iz polja politike, civilnog društva, biznisa i medija. Viši zvaničnici Vlade RS i RTRS-a su također učesnici ovog programa", naveli su u Ambasadi Britanije


Ističu kako je veoma razočaravajuće to da je predsjednik Dodik odlučio da predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu prijetnje Republici Srpskoj.  Izmišljanje lažnih prijetnji je možda dobar način ubiranja izbornih poena, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom.


"Ujedinjeno Kraljevstvo je dugogodišnji partner Republike Srpske i svake godine ulažemo milione konvertibilnih maraka kako bi pomogli vlastima Republike Srpske da ispune svoje važne ustavne obaveze u sklopu BiH.  Samo u zadnjih nekoliko godina pomogli smo u izradi transportne i energetske strategije za RS, koje su otključale investicije vrijedne desetine miliona eura. Poboljšali smo poslovnu klimu u mnogim gradovima, od Banja Luke do Trebinja, i uspostavili smo novi, on-line sistem registracije novih kompanija na jednom mjestu (one-stop shop).  Radimo sa policijom RS kako bi poboljšali njihovu sposobnost da se bore protiv terorizma i organizovanog kriminala, a sa sudovima kako bi ubrzali rješavanje privrednih sporova.  Pomogli smo da se izradi novi zakon koji će pružiti veću podršku civilnim žrtvama rata.  U Banja Luku smo doveli izložbe velikih umjetnika Damian Hirsta i Grayson Perryja.  Obezbijedili smo stipendije da mladi ljudi mogu studirati na vodećim britanskim univerzitetima. I da, nastavljamo da dajemo doprinos EUFOR-u u vidu snaga kako bi se osiguralo sigurno i bezbjedno okruženje u cijeloj BiH.  Ovo nisu djela zemlje koja ima za cilj da naruši ili destabilizuje RS.  Upravo suprotno, mi želimo jaku, stabilnu i prosperitetnu RS, u sklopu jake, stabilne i prosperitetne BiH", saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u izjavi koja je dostavljena portalu BUKA.


 Ujedinjeno Kraljevstvo ne zauzima strane na izborima u BiH, navode dalje.


"Na građanima je da odaberu svoje predstavnike.  Naše opredjeljenje je da radimo sa bilo kim ko će poštivati ustav i provoditi reforme koje će učiniti da ova zemlja postane bolja za živjeti u njoj.  Želimo čuti puno više o planovima stranaka da ojačaju ekonomiju i vladavinu prava, te da zaustave odliv mozgova i mladih, kako bi mi mogli planirati da pružimo podršku takvim naporima.  Ljubazno molimo sve relevantne faktore da se fokusiraju na ova važna unutrašnja pitanja i da prestanu sa pokušajima da uvuku Ujedinjeno Kraljevstvo u svoje izborne kampanje", istakli su u Ambasadi Velike Britanije.


Podsjetimo, Predsjednik Republike Srpska nastavio je prošle sedmice sa svojim napadima na sve koji misle i rade drugačije od onog kako on misli da se treba raditi.


Ovoga puta na Dodikovoj meti našlo se dvoje novinara, koje je direktno optužio da su strani plaćenici, konkretno on je verbalno napao novinare i urednike BN TV, Suzanu Rađen Todorić i Željka Raljića da rade protiv interesa RS.


"Činjenica je da su dva važna novinara BN televizije proveli nekoliko dana na obuci u Londonu kod nekih struktura i zna se zašto je to urađeno. Ako treba, reći ću ko je bio, gospođa (Suzana) Rađen i (Željko) Raljić iz Banjaluke. To sve znamo i vidimo na koji način je teško nositi političku borbu. BN televizija pokušava da sprovede politike koje nisu u interesu RS i srpskog naroda", rekao je Dodik.


Klub novinara Banjaluka oštro je osudio izjavu Predsjednika RS, smatrajući je nedopustivom i neprimjerenom. Klub je osudio i Dodikovu izjavu u kojoj stoji da "BN TV radi protiv interesa RS".


"Ovakvim izjavama predsjednik Republike Srpske ponovo ugrožava novinarsko pravo na rad i bezbjednost samih novinara", saopštio je Klub novinara.


Oni su pozvali Dodika da pravnim putem riješi sve nesuglasice sa novinarima ili medijskim kućama ukoliko smatra da pripadnici sedme sile ne obavljaju profesionalno i etički svoj posao.


"Ukoliko je predsjednik RS ugrožen novinarskim izvještavanjem, neka to prepusti nadležnim institucijama", zaključuje se u saopštenju poslatom u petak.


Novinar Željko Raljić potvrdio nam je da planira tužiti Dodika.


Politički analitičar Tanja Topić kaže za BUKU kako je Dodikov napad na dvoje novinara još jedan u nizu kontinuiranih besmislenih spinova, za koje se ispostavilo da su godinama na ovom prostoru nailazili na plodno tlo. Novinari, oni njihovi, koji nisu sa nama, su neprijatelji i kao takvi moraju biti meta napada, su pod stalnom verbalnom paljbom zvaničnika vlasti u Republici Srpskoj.


"Problem je što im se stalno podmeću i insinuiraju veze sa stranim zapadnim službama, a njihovo kritičko i objektivno profesionalno bavljenje poslom, ne propagandom, svodi se na rušenje Republike Srpske. Njihov „patriotizam“, koji nema nikakve veze sa poslom kojim se bave” je na kušnji, ozbiljno doveden u pitanje, a samim tim implikacije su jasne – zna se šta treba raditi sa izdajnicima", naglašava Topić za BUKU.


Ona ističe kako je problem što takva etiketiranja i napadi ne rezultiraju ozbiljnim presudama za klevetu i nanošenje duševne boli upravo na ovaj način napadnutim novinarima i pojedincima, jer naši sudovi uglavnom prepoznaju povredu časti i ugleda i dučevnu bol kod političara. Ne kod običnih smrtnika, među koje spadaju i novinari.


"Ovaj konkretan napad je napad na novinare koji nisu pod kontrolom vlasti, iz medija koji ozbiljno utiče na formiranje stavova građana, u jeku predizborne kampanje, a samim tim je njihov “grijeh” veći. Da cinizam bude veći, ti programi posjete Londonu su transparetni, javni, bez ikakve mistike i tajni i pohađali su ga brojni važni funkcioneri vladajuće stranke", naglašava Tanja Topić za BUKU.


Kaže kako je ovdje riječ o „mentalnoj grešci“ u političkom kodu, prema kojem bi novinari trebali, kao i građani, biti sluge, poslušnici, koji će sve raspoložive snage staviti u službu održanja određenih struktura na vlasti. Ako neko nije na tom fonu, biva proglašen lošim Srbinom, patriotom, izdajnikom koji šuruje sa strancima. Profesija novinara nema tu šta tražiti.