<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

PRVE VIDEO PORUKE TAJLANDSKIH DJEČAKA NAKON SPAŠAVANJA: Pogledajte kako su se simpatično zahvalili spasiocima (VIDEO)

Svijet

Dvanaest dječaka koji su nakon 17 dana provedenih u spilji na Tajlandu spašeni i odvedeni u bolnicu poslali su prvu videoporuku.

15. juli 2018, 12:00

Dječaci su u poruci zahvalili svima koji su ih spašavali te obavijestili javnost o svome zdravlju.

“Zdravo, ja sam Adul. Sada se osjećam jako dobro”.

“Ne morate se bojati, sada smo sigurni”.

“Zovem se Titan. Želim zahvaliti spasiocima što su nam pomogli”.

“Ja sam Mig. Sad sam dobro”.

“Ja sam Note. Moje je zdravlje u redu sada".

“Ja sam Dom. Želim se zahvaliti”

“Ja sam Pong. Hvala ljudima koju su došli da me spase”.

Osim što su se zahvalili, dječaci su otkrili i što bi željeli jesti - sushi, KFC, odrezak...

Dječaci, u dobi od 11 do 16 godina, pripadnici fudbalskog tima Veprovi, s dvadesetpetogodišnjim trenerom ostali su zarobljeni 23. juna dok su istraživali kompleks pećina u sjevernoj pokrajini Chuiang Rai nakon treninga. Kiša je poplavila tunele i više nisu mogli izaći. Britanski ronioci pronašli su ih prošlog ponedjeljka gladne i izmorene u mraku, na blatnom nasipu u djelomično poplavljenoj pećini.

U akciji spašavanja sudjelovalo je više od 90 ronioca iz cijeloga svijeta. Operacija spašavanja bila je neizvjesna zbog vremenskih prilika te proučavanja kako bi mogli biti izvučeni, ali je zahvaljujući iskustvu ronioca uspješno okončana ovog utorka. Dječaci su spašavani u etapama, prva četvorica u nedjelju, druga četvorica u ponedjeljak, a ostali s trenerom u utorak.

Nakon što su izvučeni, dječaci su odvedeni u bolnicu te zbog opasnosti od infekcije smješteni u karantenu. Nekoliko ih je imalo upalu pluća, a predviđa se da će sljedeće sedmice svi biti pušteni svojim kućama.