<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Idete na put kolima? Evo koje sitnice će vam pomoći da bezbjednije stignete

ODGOVORNOST

Kada idete kolima na dalek put, onda ne treba da razmišljate o tome da li će vam se nešto dogoditi, da li ćete dobro proći. Treba da razmišljate o tome kako ćete bezbedno stići, kako će vam put dobro proći.

20. juli 2018, 12:00

Naravno, da bi sve bilo u redu, morate i vi da budete u redu i da se dobro pripremite pred taj put. Morate razmišljati o bezbednosti zbog vaših saputnika, ali i zbog ostalih učesnika u saobraćaju. Morate da budete odgovorni i zato treba da razmisliti o nabavci i pripremi sledećih stvari:

Držači za mobilnii

Ukoliko nemate držače za mobilni, onda bi ozbiljno trebalo da razmislite. Držači za mobilni i te kako mogu da doprinesu vašoj bezbednosti tokom vožnje. Svi iskusni i odgovorni vozači imaju auto držač za moblini. Naravno da će vam se desiti da vas neko pozove ili da ćete vi nekoga morati da pozovete, još pogotovu ukoliko taj put traje mnogo dugo. Zašto biste rizikovali da u jednoj ruci držite mobilni, kada vaš telefonom može biti na držaču za mobilni i u tom slučaju ste apsolutno bezbedni i nema za vas nikakve frke niti panike. Skoncentrisani ste na vožnju, a sve što je potrebno jeste da uključite spikerfon na telefonu. S obzirom da držače za moblini možete da postavite bilo gde, to znači da će osoba sa druge strane linije vas jako dobro da čuje, ali ćete i vi nju čuti odlično, a sve vreme ste i te kako bezbedni i ne kršite propise. 

Imajte uvek dovoljno tečnosti sa sobom

Nikako vodu ne smete da zaboravite. To je osnova. Ali naravno ne smete zaboraviti ni da je pijete. Obično se vozači nekada zaborave, žele da što pre stignu na neko mesto i onda niti jednu niti piju, ne prave pauze. A to je jako loše po bezbednosti i po vaše zdravlje. Nemojte da budete neodgovorni, već se pripremite na vreme. Nije teško pripremiti i poneti jednu flašu vode, koja će uvek biti tu uz vas i koja će vam pomoći da prebrodite taj put. Uvek ćete najbolje moći da se osvežite uz vodu, a to je i najbolje rešenje, koje sebi možete da ponudite kada idete na dalek put. Sokovi naravno dolaze u obzir, ali oni su naravno puni šećera i mogu da vam izazovu još veću žeđ. 

Alat za prvu pomoć

Alat je obavezan. Svaki iskusan vozač zna da auto može da se pokvari u svakom trenutku, čak i ako ste na put krenuli sa potpuno ispravnim automobilom. Naravno to nije tako često, ali svakako se uvek može desiti da vam pukne guma. Zato naravno treba da imate alat za to, ali i da obavezno pred taj dug put proverite da li je sve u redu sa rezervnom gumom. Nemojte sebi dozvoliti da dođete u situaciju da krenete na dalek put sa neispravnom rezervnom gumom. Alat je, sa druge strane uvek dobrodošao, da možete da popravite vaš automobil ukoliko dođe na primer do sitnijeg kvara ili ukoliko treba da se zameni neki sitniji deo. Budite odgovorni.

Izvor