<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dubravka Stojanović: Odavde se nekada odlazilo zbog bede, a danas zato što nema nade

ISTORIČARKA

"Setite se antologijske izjave predsednika Predsedništva SFRJ Branka Kostića da ćemo jesti korijenje, al' nećemo popustiti. To je bila vladajuća ideologija i, u krajnjoj liniji, ona je pobedila i uspela", kaže istoričarka Dubravka Stojanović

20. juli 2018, 12:00

Elite su na ovim prostorima pričale samo o teritorijama, a nikada o ljudima. Nije ih bilo briga kako će se na tim teritorijama živeti i da li će tu uopšte iko živeti, poručila je u intervjuu za Nedeljnik Dubravka Stojanović, istoričarka i profesorka Univerziteta u Beogradu.

"Setite se antologijske izjave predsednika Predsedništva SFRJ Branka Kostića da ćemo jesti korijenje, al' nećemo popustiti. To je bila vladajuća ideologija i, u krajnjoj liniji, ona je pobedila i uspela. Ostaće ovde na kraju samo oni koji i nemaju veće potrebe od korijenja, što je idealno za svaku vlast.

Iz naših krajeva uvek se odlazilo u pečalbu, ali imam neki utisak da su sada razlozi drugačiji. Odlazilo se od nemaštine i bede. Mislim da se sada odlazi jer više nema nikakve nade. U Hrvatskoj su dobre plate, bar dvostruko veće nego ovde. Ali nema nade da će se živeti normalno, da neće stalno biti nezamislive afere, da ćete stalno osećati tu strašnu nesigurnost na svakom koraku. Ovo su društva u kojima stalno imate utisak da je sve moguće, a to je zastrašujuće za ljude koji samo hoće da lepo prožive svoje životiće. Zato mislim da smo imali mi i bednijih dana, ali je uvek bilo neke nade, nekog koncepta budućnosti, nešto se kao čekalo, pa kad nam krene... sad više niko ni u šta ne veruje. I zato svoj život traže negde drugde", rekla je ona između ostalog za novi broj Nedeljnika.