<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Boško Jakšić: Dodik je Vučićev vruć krompir, pitanje Kosova će uskoro biti riješeno

Razgovor

Novinar i vanjskopolitički analitičar u Srbiji Boško Jakšić u razgovoru za Klix.ba analizirao je aktuelnu politiku Srbije i odnos prema Kosovu, napominjući da slijedi brzo rješenje tog pitanja. Dotakao se i odnosa Srbije s entitetom RS, naglašavajući da je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, teret, vruć krompir za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

07. august 2018, 12:00

 Jakšić smatra da Vučić u odnosu prema RS-u samo balansira cijelu situaciju, ali da nikada Dodiku neće dati podršku u njegovim separatističkim težnjama koje su za Dodika, smatra, samo predizborni trik, kao i u prethodnim godinama.

"Ako uporedimo Dodikove odnose s Vojislavom Koštunicom, pa s Borisom Tadićem, pa Tomislavom Nikolićem i naposljetku s Aleksandrom Vučićem, ovaj posljednji je najveći pragmatik. Vučić ne dijeli Dodikove ideje o nezavisnosti RS-a i prisajedinjenja Srbiji, jer zna koliko je to opasno po njegovu političku karijeru. Vučić ne može bez podrške Evropske unije. To što Vučić balansira na situaciji kojom Dodik uspješno manipuliše, a to je da ne može da dozvoli zatezanje odnosa sa Srbima preko Drine, do nekog ozbiljnog razlaza. Milorad Dodik je vruć krompir Aleksandra Vučića", kazao nam je Jakšić.

Vučić neće podržati Dodikove separatističke težnje

Osvrnuo se i na Dodikovu populističku izjavu da će, ukoliko Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, on tražiti mjesto i za RS.

"Smatram da Dodik tu podršku u Beogradu od Vučića neće dobiti. To Dodik koristi zbog izbora. Maksimalno što može dobiti od Vučića je da mu ovaj to prešuti. Dodik je sve više usamljeni glas koji može da računa samo na Putina", poručuje Jakšić bez obzira na učestale Dodikove razgovore s Vučićem i korištenjem termina "država" za RS.

Ključno političko pitanje u Srbiji trenutno je problem Kosova, s obzirom na to da je prethodnih pet dana obilježila priča o mogućim incidentima na Kosovu, sve potpomognuto medijskim napisima. 

"Sva netrpeljivost u posljednje vrijeme je isplanirana. Radi se o podizanju uloga koji samo potvrđuje da se rješenje pitanja Kosova približava. Stavljanje vojske u viši stepen borbene gotovosti, sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, medijski napisi srbijanskih tabloida pod Vučićevom kontrolom, sve je dio strategije. S druge strane, predsjednik Kosova Hashim Tachi izjavljuje da će tražiti da Kosovo dobije Preševo, Bujanovac i Medveđu, ali ne u okvirima neke moguće razmjene teritorija, već samo kao zahtjev da se te tri općine s juga Srbije prisajedine Kosovu. Dakle i jedni i drugi podižu ulog kako bi mogli pred sopstvenom javnosti da se pohvale kako su učinili sve, kako su opasnosti bile ogromne, ali su oni uspjeli da izađu iz tih opasnosti. Onda će svako pred svojom javnosti braniti taj sporazum kao veliki dobitak, a onaj drugi dio koji je kompromis će da prešute", kazao je Jakšić.

Uloga SAD-a

On je posebno naglasio utjecaj SAD-a u posljednjih godinu dana, što je, smatra, ubrzalo rješavanje dugogodišnjeg problema između Makedonije i Grčke, ali i Srbije i Kosova.

"I Vučić i Tachi idu putem koji je iscrtan prije svega u Washingtonu prošle godine, otkako su Amerkinaci uzeli stvar u svoje ruke, pa tako imamo rješenje između Grčke i Makedonije, a sada imamo i nagovještaj rješenja pitanja Kosova i to će biti do 2019. godine", izjavio je Jakšić.

Ipak, Jakšić smatra da rješenje pitanja Kosova bez Saveza srpskih općina, što je uslov za Albance iz Briselskog sporazuma, nije moguće. 

"Zajednica srpskih općina je jedini argument kojim Vučić može da brani sporazum pred javnosti u Srbiji. On će reći, ne samo da taj sporazum otvara put Srbiji ka Evropskoj uniji, već da je najvažnija stvar učinjena, a to je da se garantuje sigurnost i prosperitet Srbima na sjeveru Kosova. Bez toga Vučić nema šta drugo da ponudi. Odbijanje Prištine da se taj dogovreni dio realizuje je bio planski pritisak Prištine, ali će to morati da prihvate. Bez Zajednice srpskih općina sporazum je nemoguć", zaključio je Jakšić u razgovoru za Klix.ba