<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA TV: Novinarstvo u Republici Srpskoj - opasan posao!? (VIDEO)

BUKA TV

U drugoj emisiji BUKA u novoj sezoni naše emisije govorimo o novinarstvu u Republici Srpkoj i Bosni i Hercegovini. Stanju medijskih sloboda i pritiscima koje trpe nezavisni novinari

17. septembar 2018, 12:00

Neposredni povod za emisiju bio je brutalni napad na Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije i portala Gerila.info.  Pored Vladimira Kovačevića gosti emisije su i Tanja Topić, novinarka i Vladimir Šušak, novinar.

“Postoje oni rijetki mediji koji konstantno prate rad političara na jedan način koji odudara od onog što radi većina medija i koji zbog toga imaju svojevrsne probleme u svom radu i mnogo im je teže raditi”, rekao je Aleksandar Trifunović urednik i voditelj emisije.

„Ovo nam se desilo zato što smo i prije neke stvari prećutkivali“, rekao je Vladimir Kovačević, koji je dodao da još uvijek nije svjestan šta se sve desilo te noći kad je pretučen.


„Solidarnost je vrlo bitno i pokazalo se prvi dan poslije napada kada su počela i spontana okupljanja i organizovanje novinarskih protesta, prvo u Banjaluci, a onda i u drugim gradovima, da su novinari poslali jasnu poruku da se ovo ne smije dozvoliti i ne smije trpiti“, napomenuo je Kovačević.

On je rekao da je potrebno da novinari što više insistiraju na zaštiti svojih prava, pa u krajnjem slučaju i bojkotovati rad političara i političkih grupa koji doprinose stvaranju ambijenta da su novinari regularne mete.

Kovačević se u emisiji osvrnuo i na posjetu Predsjednika Republike Srpske njemu u bolnicu dan nakon napada.

" Ja sam mu rekao ono što zaista mislim a to je da njega lično ne smatram direktno odgovornim za napad koji se desio prethodne večeri, ali da smatram da i on kao Predsjednik Republike snosi veliku odgovornost za stvaranje ambijenta u kojem su novinari označeni kao izdajnici" rekao je Kovačević u emisiji.

"Pa mi kao slobodoumni ljudi moramo stalno biti oponenti onim akoji su na vlasti" poručila je Tanja Topić dodavši kako prava "vlast mora njegovati opoziciju."

Ona je rekla kako je ovo ipak drugačija situacija jer je ovaj napad na Vladimira bio i najbrutalniji napad na novinare.

"Svi smo mi bili svjesni i opasnosti i rizika i pritisaka koji su dolazili sa različitih strana, od različitih aktera ali mislim da niko od nas nije mogao ni pretpostaviti da bi se u Banjaluci mogao dogoditi ovakav jedan brutalan napad“, izjavila je novinarka i politički analitičar Tanja Topić



Topićeva je navela da je ovako nešto bilo i očekivano jer je ovaj ambijent i atmosfera stvarana decenijama. Ona je podsjetila i na poražavajuće rezultate istraživanja koji kažu da svaki četvrti građanin smatra da su napadi na novinare opravdani.

Dugogodišnji novinar i urednik banjalučkog dopisništva BHRT smatra da vrhunska odgovornost za narušavanje ugleda, narušavanje sloboda govora, narušavanje slobode rada novinara je upravo na ljudima koji imaju moć i koji imaju vlast.


„Ja sam nekoliko puta rekao da je situacija u medijima nikad gora. U moje dvije decenije radnog iskustva, mogu reći da je većina medija izgubila kredibilitet, da novinari rade za mizeran novac i da ne mogu ni da prehrane svoje porodice, svjedoci smo koliko kolega je izgubilo profesiju“, izjavio je Šušak.



Šušak je napomenuo da ga ipak raduje što je novinarska zajednica nakon napada na Vladimira Kovačevića brzo reagovala i što je većina kolega bila spremna da učine nešto više nego što su radili do sada. Zaključio je i da novinari imaju još mnogo alata da probude javnost i ukažu na to kolika je važnost novinara.

Šušak je dodao kako profesija nije stavljanje u službu moćnika, što je važna poruka.

"Novinari moraju shvatiti da trebju biti u službi javnosti a ne u službi moćnika" rekao je Šušak.

Emisiju možete pogledati na našem FB kanalu kao i Youtube kanalu  Buka magazina