<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rijana: Moje obrazovanje je baš bilo loše, ne stidim se da kažem da i dalje učim

OTVORENO

"Imala sam strašno loše uslove tokom svog formalnog obrazovanja, ali sam imala sreće da učim putujući kao deo muzičkog sveta", piše pevačica u autorskom tekstu za Gardijan

18. septembar 2018, 12:00

Pevačica Rijana osvrnula se na svoje obrazovanje i priznala da i "dalje uči" jer nije imala dobre uslove tokom školovanja.

"Obrazovanje je putovanje koje traje čitavog života. Nikada ne znamo sve, ali imamo priliku da svakodnevno učimo o društvu, svetu koji se stalno menja i o sebi. Ne stidim se da kažem da i dalje učim. Imala sam strašno loše uslove tokom svog formalnog obrazovanja, ali sam imala sreće da učim putujući kao deo muzičkog sveta", piše u autorskom tekstu za Gardijan.

Ona je dodala da je nemogućnost dece širom sveta da se obrazuju veliki problem, ali to ne znači da bi trebalo da se predamo. Trebalo bi da se suočimo sa izazovom i preuzmemo na sebe obavezu da im budemo primer. "Ne mogu jednostavno da prihvatim činjenicu da neka deca nemaju priliku da idu u školu", piše ona.

"Odrastajući u Barbadosu, nisam uvek volela školu. Naročito jer su me druge stvari poput pevanja i bavljenja sportom mnogo više privlačile. Sada shvatam da sam srećna što sam uopšte imala priliku da idem u školu. To je prilika koja može biti uskraćena u sekundi. Pogledajte šta se dešava na Karibima kada usled prirodnih katastrofa škole bivaju uništene. U drugim delovima sveta konflikti, seksizam i loša javna politika sprečavaju više od 250 miliona mališana da se školuju", piše zvezda.

Ona je piše i da je prošle godine posetila Malavi, u ulozi ambasadora (Global Partnership for Education) koji podržava decu da se obrazuju u 87 zemalja širom sveta. Tom prilikom je održan sastanak svetskih lidera u Senegalu. Povodom dogovora senegalske i francuske vlade kao kofinansijera organizacije i odlučeno je da u globalno obrazovanje bude uloženo 2,3 milijared dolara.

"Zahvalni smo na velikoj pomoći Francuskoj i Evropskoj Uniji, i zemljama koje su duplirale svoj doprinos poput Kanade i Irske. Radujem se što ću imati priliku da vidim da će Japan i Nemačka povećati svoj doprinos, kao i da će zemlje koje do sada nisu pomagale - Holandija, Finska, Novi Zelan i druge - pomoći organizaciji. Ponosna sam što smo u Malaviju pomogla da se na hiljade devojčica tamo školuje. Svaki glas se računa, a ograničeno obrazovanje nije razlog da se ćuti.Svi smo u ovome i samo zamislite svet gde milioni dece imaju šansu. Tako svi pobeđuju", napisala je Rijana.

Nedeljnik