<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SUDAR IMOVINSKIH KARTONA Želja i Vukota, Dodik i Ivanić – ko ima stanove, vikendice, voćnjake, firme?

Imovina kandidata

Kandidati za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH iz redova SNSD-a i Saveza za pobjede su ljudi sa dugim političkim stažom, ali i dubokim džepom.

20. septembar 2018, 12:00

Vrijedni stanovi, automobile, vikendice, firme… sve ovo pokazuje da je u Republici Srpskoj politika itekako isplativ biznis, a šta su to sve do sad zaradili i obezbjedili sebi i svojim najbližim kanidati za pojedinačne funkcije donosimo vam u nastavku.

ŽELJKA CVIJANOVIĆ VS VUKOTA GOVEDARICA

Kandidatkinja SNSD-a za predsjednika RS Željka Cvijanović trenutno obavlja funkciju predsjednice Vlade i na tom mjestu zarađuje 3.375 KM.

Njen suprug Aleksandar je vlasnik dvije kuće sa zemljištem u Prnjavoru, dok je ona vlasnik kuće sa zemljištem od 407 m2 u Banjaluci.

Inače, Cvijanović u svom vlasništvu ima automobil golf 5, dok nejn suprug vozi citroena c5.

Cvijanović ima skoro 15.000 KM lične ušteđevine, a njen suprug 12.000.

Sin trenutne premijerke, Filip je u toku njenog mandata otvorio firmu Pilon za gradnju stambenih i nestambenih zgrada, dok su suprug i drugi sin stefan pokrenuli firmu PRIM za trgovinu na veliko hemijskim proizvodima. Inače, Aleksandar je i vlasnik još jedne firme "Ortak AG" za spoljno-trgovinsko poslovanje.

Kandidat Saveza za pobjedu za predsjednika RS Vukota Govedarica je u protekle četiri godine kao poslanik u Narodnoj skupštini RS zarađivao 3.323 KM mjesečno.

On u vlaništvu ima poslovni prostor u Istočnom Sarajevu koji iznajmljuje, kao i stan od 28 m2 u Novom Sadu.

Vlasnik je i automobilaAudi A6, dok mu ušteđevina iznosi 30.000 KM.

MILORAD DODIK VS MLADEN IVANIĆ

U Republici Srpskoj, najzanimljiviji je svakako imovinski karton predsjednika Republike i kandidata SNSD-a za člana predsjedništva BiH, pogotovo jer su se prihodi Milorada Dodika i uknjižena imovina mnogo uvećali.

Dodik trenutno ima uknjiženo na svoje ime nekoliko stanova, kuća, kao i veliku kvadraturu zemljišta.

Osim predsjedničke plate ima i primanja od poljoprivrede od 100 hiljada maraka, supruga Snježana ubire 45 hiljada od istog posla, dok od iznajmljivanja kuće predsjednik Srpske dobija takođe 100 hiljada maraka.

Trenutno, imovina koju predsjednik Republike Srpske posjeduje je: kuću, zgradu, zemljište (24.998 m2) Gradiška, tri stana u Laktašima i Beogradu,kuću (341 m2) u Beogradu, garažu (45 m2) u Beogradu, automobil 40. 000 KM.

Milorad Dodik ima i kredit u Pavlović banci u iznosu od milion i 700 hiljada maraka čija namjena nije poznata.

Ono što nije uknjiženo na Milorada Dodika, upisano je na ime njegovo supruge:

zemljište (155.915 m2) Bakinci, Laktaši, zemljište (42.986 m2) Laktaši, zemljište (93.820m2) Laktaši, zemljište (23.160 m2) Laktaši, zemljište (29.973 m2) Gradiška, automobil 25. 000 km.

Gorica, kćerka Milorada Dodika, ima stan u širem centru Banjaluke koji se prostire na 345 kvadrata. Nedavno je u javnost izašla i informacija da je Milorad Dodik na ime snahe Ivane uknjižio stan u Beogradu u vrijednosti od 830 hiljada maraka.

Zanimljivo je da zvaničnih podataka o prihodima, nekretninama Dodikovog sina Igora nema, osim da je vlasnik firme “Fruit eco”, koja se bavi voćarstvom. Osim toga otvorio je još dvije firme čija dobit se mjeri u milionima maraka.

Poznato je da je Dodikova kćerka uveliko zagrizla u biznis. Prvo je otvorila apoteku u Banjaluci u partnerstvu sa Ninom Škrbić, kćerkom Ranka Škrbića, koju su nedugo kasnije preprodale. Zatim, Gorica Dodik je sa u saradnji sa snahom Ivanom otvorila restoran “Agape” u centru Banjaluke.

Do 2014. godine plata Dodika je iznosila 3.900 maraka.

Iako debelo kaska za Miloradom Dodikom i njegov protivkandidat u borbi za Predsjedništvo Mladen Ivanić se može pohvaliti pozamašnom imovinom i zaradom.

On je u protekle četiri godine bio na poziciji sprskog člana Predsjedništva BiH i za taj posao primao 5.880 KM mjesečno. Takođe, Ivanić je uknjižio i više desetina hiljada maraka na honorare.

Ivanić je vlasnik stana vrijednosti 140.000 KM u centruBanjaluke, te suvlasnik vikendice od 80 kvadrata u Crnoj Gori.

Njegova supruga Gordana je vlasnica stan u Beogradu, dok kćerka Jelena ima stan u Banjaluci.

Ivanić vozi Mercedes ML 320 CDI i ima 45.000 KM ušteđevine, a negova supruga 26.000 KM.