<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Potvrdila nauka: Pet navika koje bi mogle da produže vaš život

NAUKA

Naučnici sa Harvarda otkrili su da usvajanje pet zdravih navika može dodati čak deset godina života. Kroz mijenjanje stila života, žene mogu povećati svoj životni vijek za 14 godina, a muškarci za 12.

26. septembar 2018, 12:00

U ovih pet navika spadaju:

  • zdrava ishrana
  • redovno vježbanje
  • održavanje normalne kilaže
  • smanjiti konzumiranje alkohola
  • prestati pušiti

Iako su ovo već poznate činjenice, ovo istraživanje dokazuje koliko dobar efekat mogu imati ove zdrave navike, piše Independent.

Takođe, ljudi koji žive zdrav život imaju 82 posto manje šanse za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti i 65 posto manju vjerovatnoću da obole od raka u odnosu na one koji su manje pazili na zdravlje.

Ovo istraživanje, objavljeno u novinama Circulation, je uključivalo 34 godine podataka o 78.865 američkih žena i 27 godina o 44.354 muškarca.

Istraživanjem je dokazano da održavanje zdravog BMI-a, ne konzumiranje duvana i održavanje tjelesne aktivnosti 30 minuta na dan, te kontrolisanje unosa alkohola i zdrava ishrana mogu imati veliki uticaj na dužinu životnog vijeka.

Ako žena 50-godišnjakinja počne živjeti na ovakav način i usvoji sve ove zdrave navike, može očekivati da živi još 43 godine. Ako se pak ogluši i nastavi sa nezdravim načinom, očekuje se da će živjeti još 29 godina. Za muškarce istih godina, usvajanje ovih navika bi moglo dodati 38 godina života, a ako se odluče da ih ne usvoje, ostaje im približno 26 godina života.

Izvor: klix.ba