<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ZEMLJA ZA POŽELJETI: Ovdje niko ne umire, u njoj ima čak 9000 stogodišnjaka

BiH

Opšti izbori u BiH biće održani 7. oktobra. Kao i svih prošlih izbora, i uoči novih, na biračkim spiskovima po Bosni i Hercegovini paradiraju osobe koje su davno preminule.

26. septembar 2018, 12:00

Na hiljade mrtvih daće svoj glas 7. oktobra. Ovdje se ni ne umire, a da bi se moglo glasati. Bosna i Hercegovina prednjači u svijetu po broju stogodišnjaka. Čak 8.764 osobe su stogodišnjaci sa pravom glasa. Inače, prema posljednjim objavljenim podacima, u BiH živi 193 stogodišnjaka.

Podatke u vezi sa skoro 9000 stogodišnjaka "sa pravom glasa" nam je objelodanio Demir Mahmutćehajić , član stolačkog SDP-a koji je pronašao na biračkom spisku ovoliki broj stogodišnjaka.Po broju stodogišnjaka prestigli smo čak i Japan.

Najzanimljiviji prmjer jeste Anica Raguž, koja je rođena 1908. godine a Mahmutćehajić nam kaže kako je ona umrla prije uspostavljanja CIPS-a.

"Kako je to moguće?" pita se on.

On kaže kako cilj njegovog aktivizma u vezi sa provjerom biračkih spiskovajeste da se izvrši pritisak i da se riješi problem oko nepravilnosti ove vrste. On kaže da je slična situacija bila u Makedoniji i da je red uspostavljen tek nakon detaljne provjere biračkog spiska.

Mahmutćehajić je na svom Facebooku objavio biračke spiskove sa stogodišnjacima sa pravom glasa.

Centralna izborna komisija BiH je krajem prošle sedmice organizovala sastanak sa direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka gdinom Arifom Nanićem.

Jednoglasno je konstatovano da nema nikakve sumnje u tačnost Centralnog biračkog spiska. Naglašeno je da se broj birača upisanih u Centralni birački spisak ne temelji samo na broju izdatih ličnih karata u BiH. Takođe je konstatovano da, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, lična karta kojoj je istekao rok važenja istovremeno ne znači i gubitak biračkog prava.

Iako je naprijed navedeno ponovljeno više puta u javnim istupima predstavnika ove dvije državne institucije, u javnosti se plasiraju dezinformacije i nestručni komentari koji nisu utemeljeni na zakonu.

Mahmutćehajić pozdravlja ovakav stav ali se istovremeno pita zašto je CIK-u teško da naloži jednu jedinu instrukciju kojom bi se naložilo da svaki član biračkog odbora ima pravo u uvid u lične podatke birača a ne kao što je dosad bilo da to može učiniti samo Predsjednik biračkog odbora.

"Dakle za ovo ne treba nikakva izjeman zakona već samo jedna instrukcija iz CIK-a i već bismo bili bliže uklanjanju neregularnosti ove vrste" ističe naš sagovornik.

On kaže kako su za prošle lokalne izbore u Stocu pronašli na biračkom spisku oko 400 mrtvih lica.

" Dakle samo u Stocu a onda su nam htjeli minirati naš rad tvrdeći da su od tog broja pronašli 5-6 živih. Dakle ovo je suludo šta se dešava i neko mora stati u kraj ovoj mafijaškog organizaciji. Osnovno pitanje je zašto je ovoliko mrtvih na spiskovima? Ovo nema veze sa izborima" zaključuje on za BUKU.