<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izložba Uroša Đurića u MSURS: „Kojim putem do kuće“

UMJETNOST

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u četvrtak, 11. oktobra, u 19.00 časova biće otvorena izložba beogradskog konceptualnog umjetnika Uroša Đurića, pod nazivom „Kojim putem do kuće“.

10. oktobar 2018, 12:00

Iako je ovdašnjoj publici poznat kao glumac iz kultnih filmova Srđana Dragojevića „Mi nismo anđeli“, bubnjar pank benda Urbana gerila, radijski voditelj i kolumnista ili sveznajući lovac u popularnom kvizu, Uroš Đurić je takođe jedan od najintrigantnijih srpskih umetnika, koji pripada onoj grupi stvaralaca, čiji je rad jednaku valorizaciju doživeo na međunarodnoj i na domaćoj umetničkoj sceni.

“Kojim putem do kuće” je prva samostalna izložba Uroša Đurića u Banjaluci zamišljena kao vodič kroz multižanrovsku karijeru ovog svestranog umjetnika koji obuhvata najznačajnije radove iz njegove bogate i uspješne karijere.

Izložba koncipirana za MSURS predstavlja predstavlja presjek njegovog umjetničkog opusa protekle tri decenije i obuhvata slike, fotografije i video radove iz nekoliko Đurićevih ciklusa: Populistički projekat, Umjetnost za klasno društvo, Političko slikarstvo, Društveni portreti itd.

Ono što će svakako biti zanimljivo za banjalučku publiku jeste činjenica da će osim svojih najznačajnijih radova Uroš Đurić premijerno prikazati i najnoviji rad iz ciklusa „Bog voli snove srpskih umjetnika“koji je nastao u saradnji sa igračima FK Borac Banja Luka.

Uroš Đurić je za potrebe ovog rada, proveo nekoliko dana na treningu sa fudbalerima i stručnim štabom našeg kluba i fotografisao se kao dvanaesti igrač kluba.

Radovi iz ovog ciklusa su neka vrsta Đurićeve lične emancipacije, gdje on kao umjetnik želi da stekne status fudbalera, pošto kod nas samo fudbaleri imaju status božanstva. U Đurićevom umjetničkom viđenju fudbal je jedna vrsta religioznog iskustva, jer on fudbalsku ekipu sa 11 igrača i trenerom posmatra kao 12 apostola, što je jedan od centralnih motiva hrišćanske mitologije.

Sa druge strane,Uroš Đurić na ovaj način želi da se integriše i dodatno angažuje lokalnu zajednicu i podrži lokalni fudbalski klub koji će se pojaviti kao specijalni gosti na otvaranju njegove izložbe.

Uroš Đurić je rođen 1964. u Beogradu. Studirao je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu i Slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirao je 1992 i magistrirao 1998 na slikarskom odseku FLU. Autor je Manifesta Autonomizma (sa Stevanom Markušem).

Jedan je od osnivača nezavisne umetničke asocijacije Remont, u okviru koje pokreće galeriju Remont i istoimeni art magazin. Od 1990. godine izlagao je na preko 30 samostalnih i 100 grupnih izložbi u Beogradu, Beču, Berlinu, Kaselu, Njujorku, Regensburgu, Renu, Zagrebu, Novom Sadu, Gracu, i dr.

Nastupao je u dvadesetak igranih i dokumentarnih filmova i TV serijala. Od 1992. do do 2010. radio je i kao autor i urednik mnogobrojnih emisija na radiju B92.

Dobtnik je više nagrada od kojih izdvajamo specijalnu nagradu Oktobarskog salona 1991. i 2005.

O njegovom radu pisali su mnogi domaći i svjetski teoretičari umjetnosti a izložbu u Banjaluci pratiće i katalog sa tekstovima kustosa izložbe Mladena Banjca, istoričara i teoretičara umjetnosti Stevana Vukovića, te samog Uroša Đurića.

Izložba „Kojim putem do kuće“ će biti otvorena do 22. novembra 2018. godine