<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ubistvo novinarke i političke posljedice

UBISTVO

Možda ubistvo bugarske novinarke Marinove nije imalo političku pozadinu. Ali je izazvalo diskusiju o korupciji i slobodi medija. Jesu li izvučeni preuranjeni zaključci?

12. oktobar 2018, 12:00

Viktoria Marinova, TV-voditeljica iz bugarskog gradića na Dunavu Ruse, je silovana, opljačkana i brutalno ubijena. Nekoliko dana prije toga, ona je na televizijskom kanalu TVN vodila intervju sa dvojicom istraživačkih novinara. Tema je bila korupcija i pronevjera novca iz fondova EU, o čemu su pisali ti novinari. Šokirajući rezultati njihovog istraživanja bili su poznati već sedmicama. Pa ipak je ubistvo mlade novinarke odmah dovedeno u vezi sa otkrićima novinara o pronevjeri sredstava EU.

To ne čudi s obzirom da je Bugarska po pitanju medijskih sloboda ne samo na posljednjem mjestu u EU, već i među posljednjim na Balkanu. Reporteri bez granica stavili su Bugarsku na 111-o mjesto od ukupno 180 zemalja širom svijeta. Ova organizacija je reagovala isto kao Udruženje evropskih novinara, EU i NATO izrazivši veliku zabrinutost zbog ubistva novinarke i tražeći brzo rasvjetljavanje slučaja.

Hapšenje u Njemačkoj

Ovog utorka je njemačka policija u gradu Stade pored Hamburga uhapsila jednog Bugara, koji je osumnjičen za ubistvo. U međuvremenu je sve više indicija da se ne radi o ubistvu koje je u vezi sa novinarskim radom Marinove, već da je to ubistvo iz sekusalnih pobuda.

Ali ovim zločinom je investigativni rad novinara bugarskog online portala"Bivol" ponovo dospio u centar pažnje bugarske javnosti. Vrhovni tužilac Sotir Zazarow je u kontekstu ubistva nad novinarkom pio prvi put informisao javnost da je po prvi put pokrenuta istraga zbog pranja novca i da su vlasti zamrzle 14 miliona eura. Koje osobe su u to uvučene, nije naveo.

Njemački novinar i ekspert za Bugarsku Frank Stier smatra da se način podjele novaca EU u Bugarskoj ubuduće mora uzeti pod lupu."Ništa pozitivno ne bih mogao reći za užasno ubistvo Marinove. Ali to je dovelo do toga da Evropska komisija pažljivo pogleda rezultate istraživanja novinara portala 'Bivol' i zatraži od bugarskih vlasti da pomno istraže ovaj slučaj."

Brzi zaključci zapadnih medija

I Daniel Kaddik, šef Fondacije Friedrich-Naumann u Sofiji smatra da je tragično ubistvo Viktorije Marinove međunarodnu javnost s pravom senzibiliziralo za situaciju u maloj balkanskoj zemlji. I on međutim ima sumnje."S obzirom na velike probleme sa slobodom medija i demokratijiom u Bugarskoj razumljivo je da se postavilo pitanje da li ubistvo ima veze sa njenim poslom. Ono što ja u svemu tome vidim opasnim je što su mnogi zapadni mediji kao motiv za ubistvo a priori naveli njen novinarski rad. "Sada treba postaviti pitanje nije li ta tvrdnja zapadnih medija kontraproduktivna u borbi za medijske slobode i protiv korupcije u zemlji", kaže Kaddik. 

Jedan drugi poznavalac prilika u Bugarskoj, novinar lista Frankfurter Allgemeine Zeitung  (FAZ) Michael Martens u srijedu je objavio twitter: "Neki mediji su ubistvo Viktorije Marinove odmah doveli u vezu sa njenim reportažama o korupciji. S obzirom da ova sumnja nije bez osnova, u nepristrasno novinarstvo spada i da se utvrdi da je njeno ubistvo zaista počinjeno iz sekusalnih motiva i pobuda."

Zadržati bistru glavu

Tragično ubistvo, koje još nije razjašnjeno, pokrenulo je cijelu priču. U Bugarskoj je situacija sa slobodom novinarstva i korupcijom veoma loša. Ne samo Evropska komisija, već i cijela evropska javnost bi trebala - ne samo tim povodom - da se više pozabavi ovom zemljom. "Istovremeno se, kada se radi o ovakvim dešavanjima",  mora sačuvati bistra glava, smatra Frank Stier i zaključuje: "To je poput lavine, gdje se u svim medijima i međunarodnim organizacijama poput Evropske komisije i čak i UN-a ubistvo Marinove prebrzo dovelo u vezu sa njenim novinarskim radom. Mislim da su tu mediji trebali biti malo suzdržaniji."

DW