<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NEUMORNA SLAĐA SA ROMANIJE Simbol borbe za ravnopravnost žena na selu

Međunarodni dan žena na selu

Logo pod kojim se u Republici Srpskoj obilježava Međunarodni dan žena na selu likom i simbolikom mnoge podsjeća na osnivačicu Udruženja žena “Snop” iz Gučeva.

15. oktobar 2018, 12:00

Agilna Slađana Ujić je još 2005. odlučila da se bori protiv siromaštva i prerasuda, pa je u svom selu nedaleko od Rogatice osnovala jedno od prvih udruženja u RS koje okuplja seoske žene.

– Mi žene držimo selo demografski živim, stvaramo, proizvodimo i najčešće nismo plaćene za svoj rad. Društvo nas ne cijeni, čak  i riječ seljanka ima negativan prizvuk. Da bismo to promijenile moramo da cijenimo sebe i da zahtijevamo ono što nam po zakonu pripada – poručuje Slađana.

I danas je predsjednica “Snopa” čije članice prije podne muzu krave, a popodne u staroj seoskoj školi na još starijim računarima pišu projekte i strategije. Tako su iz temelja promijenile život u Gučevu i podstakle na akciju žene u drugim selima na istoku Republike Srpske.

Slađana Ujić je 2013. dobila prestižnu međunarodnu “Nagradu za žensku kreativnost u ruralnom životu”.

Danas, na Međunarodni dan žena na selu, Džender centar RS je uputio čestitku ženama koje žive u selima i pozvao ih u zgradu Vlade RS gdje će biti predstavljen rad ženskih udruženja i zadruga. Među zvanicama je i Slađana, a čestitkom i pozivnicama dominira prepoznatljivi logo sa, kako mnogi vjeruju, njenim likom.

– Mnogi vjeruju da sam to ja, ali nisam. Umjetnik koji je kreirao logo, kako sam čula, nije imao na umu neku konkretnu ženu – kaže Slađana.