<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nema pregovora sa režimom, osim kad su fotelje u pitanju

Svei hoće u vlast

Kratak je put od "nema pregovora sa režimom" do "odluku o saradnji sa SNSD-om će donijeti Glavni odbor stranke".

18. oktobar 2018, 12:00

 Ustvari, on je trajao manje od pet dana, a sve je izvjesnije i ko se nalazi na kraju tog puta. 

Stranke okupljene u Savezu za pobjedu, koji je na proteklim opštim izborima doživio veliki poraz, sve više su počele da naginju ka Miloradu Dodiku i foteljama u vlasti.

Od početnih pojedinačnih istupa visokih funkcionera SDS-a Obrena Petrovića, Mirka Šarovića i Milovana Bjelice, došli smo do otvorenih zagovaranja saradnje do sad suprostavljenih političkih aktera.

Zanimljivo je da je čak i sam predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, koji se navodno ne godi ni s kim, počeo odmjerenije da govori o mogućoj saradnji sa SNSD-om.

Tako je on juče kazao kako će "odluke u vezi sa takvom vrstom saradnje sa SNSD-om donijeti Glavni odbor stranke" i time nagovijestio u kom pravcu bi SDS mogao dijelovati. Ili bar njegov jedan dio.

A prijestimo se samo Vukotinih riječi od prije nekoliko dana:

"Hoću jasno da poručim građanima RS da s režimom, vođom režima i diktatorom nema pregovora. Ovi izbori su pokradeni i to narod u Republici Srpskoj zna", kazao je Govedarica, odbacujući tad mogućnost bilo kakvog dogovora s Miloradom Dodikom.

Iz ovoga se vidi da je Govedarica uspio da u samo nekoliko dana bude kontradiktoran sam sa sobom, a ništa bolji nisu ni ostali funkcioneri iz Saveza za pobjedu.

I oni su isto tako ponavljali da "nikad neće sa režimom", a onda su jedan za drugim počeli da se udaljavaju od svojih riječi i približavaju vlasti.

Ozbiljno se priča da je čak i PDP na ivici da uđe u pregovore sa SNSD-om, te da su već odredili čovjeka u stranci koji bi trebao da pokrene taj postupak.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je danas za naš portal da za sad ne razmišljaju o pregovorima sa SNSD-om.

"O tome ne razmišljamo. Sav naš fokus je usmjeren ka ponovnom prebrojavanju glasova i mogu reći da sad o tome ne razmišljamo i da nema razgovora dok se ne utvrde konačni rezultati izbora", rekao je Borenović. 

Što se tiče NDP-a, očekivati je da tradicionalno jedan ili dva poslanika pređu na stranu vlasti.

ZInače, za sada se govori da u SNSD-u već imaju većinu od preko 50 poslanika u Narodnoj skupštini RS i to bez DNS-a, što ih stavlja u itekako irferioran položaj u odnosu na sve druge političke predstavnike.

Naravno, za tu većinu su, pored Socijalista i Ujedinjenih Srba najviše zaslužni novi papci iz Saveza za pobjedu koji su svoje mandate ponudili Dodiku i SNSD-u. Zbog toga se i sve više u vrhu opozicionih partija, a posebno SDS-u, zagovara pravljenje velike koalicije sa SNSD-om. 

Pa stoga, ako je suditi prema dosadašnjem razvoju situacije i željama za ulazak u vlast ostrašćenih opozicionara i boraca protiv režima, Milorad Dodik bi se uskoro mogao naći u novom problemu, jer u RS trenutno nema onih koji bi opet u opoziciju. A kakva je to vlast koja nema opoziciju, pa bar i ovako jalovu kakvu smo imali u prethodnih 10 godina.