<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bazilika Sagrada Familia moraće platiti 41 milion dolara gradskim vlastima

BARCELONA

Bazilika Sagrada Familia u Barceloni, jedna od najpoznatijih građevina u Španiji, morat će platiti 41 milion dolara gradskim vlastima nakon što je objavljeno da taj objekt već više od 130 godina nema građevinsku dozvolu.

19. oktobar 2018, 12:00

Radovi na spektakularnoj bazilici, koja se nalazi na popisu UNESCO-a, a koju je dizajnirao arhitekt Antoni Gaudí, započeli su 1882. godine.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau kazala je kako je postignut historijski dogovor nakon kojega će sva dokumentacija bazilike biti dovedena u red.

Bazilika će morati platiti spomenuti iznos tokom 10 godina koji će biti utrošen na poboljšanje javnog prijevoza i pristup spomeniku te kako bi se pomoglo stanovništvu okolnih građevina, a zauzvrat bi njezin status trebao biti reguliran početkom iduće godine.

Glavnina radova na remek djelu arhitekta Antonia Gaudía trebala bi biti završena do 2026., na stogodišnjicu njegove smrti.