<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Osnivač Facebooka nemilosrdan je tip

<p>Autor knjige prema kojoj je napravljen scenarij nikad nije intervjuirao Zuckerberga, no tvrdi da njegova knjiga nije fikcija</p>

18. maj 2010, 12:00

Priča o Facebooku , puna intriga, pohlepe, svađa i prevara kojima je uzrok novac, uskoro bi trebala zaživjeti na filmskom platnu. Glavni lik, 26-godišnji Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, u hollywoodskom filmu “The Social Network”, slavnog američkog redatelja Davida Finchera i producenta Kevina Spaceyja, bit će prikazan kao nemilosrdan i okrutan tip opsjednut seksom, koji je u svom usponu gazio sve pred sobom.

Slavni scenarist

Baš kada je mislio da je popravio imidž, nakon napada da ne poštuje privatnost koji su uzdrmali njegovu socijalnu mrežu sa 400 milijuna korisnika, novi udarac je najava snimanja tog filma. Film, u produkciji Columbia Pictures, s budžetom od 47 milijuna dolara, režirat će Fincher, redatelj filmova “Sedam”, “Klub boraca” i “Neobičan slučaj Benjamina Buttona”. Priča o početku snimanja filma o tamnoj strani mladog milijardera dolazi u trenutku kada se naveliko raspravlja o budućnosti Facebooka, upravo zbog zaštite privatnosti korisnika oko koje se lome mnoga koplja.

Scenarij za film, koji je adaptirao Aaron Sorkin, tvorac “Zapadnog krila”, prema knjizi “Slučajni milijarderi: osnivanje FaceBooka, priča o seksu, novcu, geniju i izdaji” autora Bena Mezricha, kronologiziran je meteorski uspjeh Facebooka i Zuckerberga. Prije šest godina Zuckerberg je utemeljio taj sajt u svojoj sobi na Harvardu i za samo nekoliko mjeseci postao najmlađi milijarder koji je sam zaradio svoj novac. U knjizi se na gotovo romansiran, ali prilično opak način opisuje njegov uspon prema internetskom kraljevstvu.

Potkraj ove godine na velikom platnu ćemo gledati uspon Zuckerberga od “harvardskog razbojnika” do playboya iz Silicijske doline, kako ga naziva Mezrich. Tvrdi da je bio jako bešćutan i prema svim “običnim malim ljudima” koji su mu pomogli u usponu. Priča o najmlađem svjetskom bogatašu počinje u baru u blizini Harvarda, gdje kompjutorskog geeka Marka, studenta druge godine, zbog nesnošljive osobnosti napušta djevojka. On odlazi u svoju sobu i nakon nekoliko piva upada u sve kompjutorske sustave Sveučilišta i skida fotografije svih cura koje su živjele u kampusu.
Željno iščekivanje

Napravio je sajt na kojem su studenti mogli glasovati o tome koja je cura najzgodnija. Taj nestašluk prouzročio je pad kompjutorskih sustava na Harvardu, jer su svi studenti počeli istovremeno koristiti taj sajt. Bio je gotovo izbačen s tog uglednog sveučilišta, ali je uz financijsku pomoć jednog prijatelja sajt ubrzo pretvorio u diva socijalne mreže.

Autor priznaje kako nikada nije intervjuirao Zuckerberga, koji nije htio s njim razgovarati. Mezrich je koristio sudske dokumente, novinske napise i opširne razgovore sa svojim glavnim izvorom Eduardom Saverinom, Zuckerbergovim odbačenim prijateljem. Usprkos tome, Mezrich tvrdi da njegova knjiga nije fikcija. Kritičari su ga prozvali da je napravio još veći jaz između činjenica i fikcije i pridonio da se glasine objavljuju kao činjenice. No, film se željno iščekuje.

Tekst preuzet sa www.jutarnji.hr