<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rodžeru sedmi Vimbldon i prvo mjesto

Tenis

Rodžer Federer osvojio je sedmu titulu na Vimbldonu, 17. Gren slem trofej i došao je ponovo na prvo mjesto ATP liste poslije više od dvije godine!

09. juli 2012, 12:00

Švajcarac je u finalu savladao Endija Marija sa 3:1, po setovima 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 i tako razočarao domaće navijače koji na trofej Britanca na Gren slemu čekaju od 1936. godine.

Ovim trijumfom Federer je izjednačio rekord Pita Samprasa koji takođe ima sedam titula na Vimbldonu, a uskoro će legendarnog Amerikanca prestići po broju nedelja na prvom mestu ATP liste.

Sampras ima jednu nedelju više (286 nedelja), pa je jasno da će Federer prestići i taj rekord. Švajcarac će na čelo ATP liste prvi put od 6. juna 2010. godine, a ovo mu je prvi trofej na Vimbldonu nakon 2009. godine.

Što se samog finala tiče, možemo ga podeliti na dva meča – pre i posle navlačenja krova. Endi Mari je sjajno počeo, dobio je prvi set u finišu, a veliku priliku propustio je u drugom koji je verovatno i odlučio pobednika.

Bio je Škot mnogo bolji od Švajcarca u drugom setu, ali je propustio brojne brejk šanse i na kraju je kažnjen zbog toga. Početkom trećeg seta počela je da pada jaka kiša u Londonu, pa su organizatori morali da navuku krov. U takvim uslovima se mnogo bolje snašao Federer koji je napravio preokret i na kraju stigao do velike pobede.

Federer je odigrao znatno slabiji meč u odnosu na polufinale sa Novakom Đokovićem, ali je bio stabilan kada je trebalo, imao je i malo sreće pogotovo u trećem setu, i na kraju je potvrdio da je verovatno i najbolji teniser u istoriji. Imao je 62 vinera i čak 38 neiznuđenih grešaka, a u polufinalu protiv Đokovića imao je samo deset! Sa druge strane Mari je odigrao veoma dobro, imao je 46 vinera i 25 neiznuđenih grešaka ali je propustio svoje šanse i zbog toga je izgubio.
I set: Mari 6:4

Već u prvom gemu Mari je stigao do brejk šanse, Federer je imao čistu situaciju, ali je promašio i Britanac je poveo u meču. Brejk na startu meča i podrška publike nisu 'prepali' Endija koji je uz manje problema osvojio prvi servis gem za 2:0.

Iako mnogo iskusniji, izgleda da je Federer podlegao pritisku u fudbalskoj atmosferi na "Ol Ingland klabu", ali je uz malo sreće ipak stigao do prvog gema (2:1). Ovaj poen je bio dovoljan Federeru da se vrati u ritam, sjajnim slajsom je stigao do brejk lopte koju je odmah iskoristio i izjednačio.

Usledio je nešto mirniji period, naredna tri gema išla su uz servis, a onda je u osmom Federer ozbiljno pripretio. Imao je Švajcarac prvo 0:30, a onda i dve brejk prilike ali Mari je ostao smiren i posle desetak minuta je ipak dobio taj gem i izjednačio je na 4:4. Koliko je važan bio osmi gem bilo je vidljivo već u narednom.

Mari je zadržao momentum, nastavio je da pritiska rivala i sačekao je nekoliko grešaka Švajcarca. Stigao je do dve vezane brejk lopte i već prvu je pretvorio u vođstvo od 5:4. Iako se činilo da će imati problema da okonča set, to se nije desilo, Mari je odservirao nekoliko bombi i poveo je sa 1-0 (6:4).
II set: Federer 7:5

Početkom drugog seta Federer je krenuo odlično, uvodni gem dobio je bez izgubljenog poena, a onda je napao servis rivala i stigao ej do nove brejk šanse. Škot je međutim ponovo odigrao odlično pod pritiskom, snažnim bekhendom naterao je Švajcarca na grešku i uspeo je da izjednači na 1:1.

Usledio je napad Marija koji je veliku priliku propustio u petom gemu. Odličnom i agresivnom igrom stigao je do 15:40 i dve vezane brejk šanse, kod prve je Federer uz veliko majstorstvo na mreži i malo sreće dobio poen, a drugu je spasao sjajnim servisom. Narednih nekoliko gemova protekli su bez uzbuđenja, a Mari je možda i odlučujući udarac mogao lako za zada u devetom gemu.

Ponovo je Škot naterao rivala na nekoliko nekaraktarističnih grešaka, stigao je do još jedne brejk prilike i imao je šansu u tom poenu. Nakon duže razmene udaraca Mari je ipak poslao bekhend paralelu u aut, Federer je poveo sa 5:4, ali je bilo vidljivo da je Škot u boljem ritmu. Novu šansu Mari je imao u 11. gemu nakon što je lako dobio deseti, ali Švajcarac se još jednom izvukao spasavši brejk šansu odličnim servisom i forhendom.

Veliki broj šansi Mari je u drugom setu propustio i zbog toga je u 12. gemu kažnjen. Iako po prikazanom i nije zaslužio da dobije set Federer je sačekao svoju šansu, stigao je do set lopte iako je Mari otvorio gem sa 30:0, a onda je odigrao maestralan poen i ipak je stigao do izjednačenja (7:5).
III set: Federer 6:3

Oblaci nad centralnim terenom su praktično od početka duela bili tmurni, a neizbežno se dogodilo početkom trećeg seta. Pri rezultatu 1-1 počeo je jak pljusak u Londonu, pa je duel prekinut na pola sata kako bi se navukao krov.

To je ovom finalu dalo novu dimenziju, a svi su se i pre meča složili da takvi uslovi odgovaraju mnogo više Federeru. To se odmah i potvrdilo na terenu, Švajcarac je dobio uvodna dva servis gema bez problema, a onda je usledio maratonski šesti gem. Trajao je više od 15 minuta, obojica tenisera imali su brojne prilike a na kraju je agresivniji Federer ipak stigao do brejka i vođstva od 4:2.

Ispostavilo se da je šesti gem i odlučio treći set. Federer je uspeo da sačuva preostala dva servis gema i nakon dva sata i 55 minuta došao je na korak od titule (6:3).
IV set: Federer 6:4

Bilo je jasno da će teško Mari moći da dobije prostala dva seta pogotovo što je imao i sve više problema sa kretanjem zbog povrede. Ključni detalj dogodio se u petom gemu, Federer je igrao sve bolje, njegovi agresivni udarci su sve više ulazili u teren i napravio je brejk za 3:2. Novu šansu Mari je imao već u narednom gemu, ali je na 15:30 promašio zicer.

U nastavku meča Škot je pokušavao, trudio se, ali Federer je zadržao preostala dva servisa i na kraju je umalo i zaplakao.