<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Washington počeo provoditi plan rušenja sirijske vlade

New York Times

Svjetski mediji posvetili su veliku pažnju bombaškom napadu u Damasku i skoro svi navode da bi to mogla biti prekretnica u rješavanju pitanja sirijske budućnosti.

20. juli 2012, 12:00

Britanski list The Guardian piše da je supruga Bashara al-Assada Esma al-Assad pobjegla u Rusiju i da sirijska vojska koristi gas maske za zaštitu od hemijskog i biološkog oružja.

S druge strane, sirijski ambasador u Rusiji Rijad Haddad negirao je te navode i izjavio da se Esma al-Assad nalazi u Siriji.

Američki New York Times je objavio tekst s naslovom „Washington počeo provoditi plan rušenja sirijske vlade“. U tekstu se navodi da bi sirijska vojska mogla početi koristiti hemijsko oružje. Navodi se da je Washington odustao od navodnog zahtjeva za izraelski ulazak u Siriju, jer postoji mogućnost da bi ta situacija išla u korist Assada. 

New Yor Times dalje piše o novim sankcijama SAD-a prema Siriji i telefonskom razgovoru predsjednika Baracka Obame s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

The Independent je objavio vijest o obraćanju britanskog premijera Davida Camerona u Afganistanu, koji je poslao poruku: „Otvoreno poručujem Assadu, došlo je vrijeme da odeš!“.

CNN je objavio intervju s jordanskim kraljem Abdullahom koji je kazao da su politička rješenja bez rezultata.