<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U pet dana HRT smijenio 40 urednika

Bartolomejska noć na HRT-u. Tako su neki zaposlenici nacionalne radijske i televizijske kuće prozvali događaje prošlih dana. Naime, u tom razdoblju novo vodstvo te kuće donijelo je odluku o smjeni barem četrdesetak viših urednika programskih sekcija, rubrika, odjela i konkretnih emisija.

27. juli 2012, 12:00

Takva se masovna kadrovska rošada na HRT-u ne pamti tijekom posljednjeg desetljeća, a sudeći prema reakciji smijenjenih, mogla bi završiti novom eskalacijom konflikta na HRT-u, piše Večernji.hr.

„Neću iznositi konkretna imena, no zar je moguće da je baš svih 40-ak viših urednika na HRT-u nesposobno? Neki sigurno jesu, no i statistički nije moguće da baš svi ne valjaju. Kao što nije moguće da su svi oni koji će ih zamijeniti vrhunski profesionalci. Ipak, svi su zamijenjeni.
'Jednom urednik – uvijek urednik'

Logično je pitanje na temelju kojih kriterija? Tko je proveo analizu njihova rada? Zašto novo vodstvo tu analizu ne predoči javnosti? Konkretne brojke postoje. No novi čelnici, čak i da su htjeli, u ovom roku nisu mogli provesti tu analizu pa je evidentno da se smjene temelje na proizvoljnim zaključcima i odlukama“, priča jedan od smijenjenih.

Bivši urednici najavljuju kako se namjeravaju pravnim putem boriti protiv smjene, smatrajući da su svoj posao obavljali savjesno i profesionalno te da stoga razloga za smjenu nema.

„Smiješno mi je odgovarati na ovakva pitanja u trenutku kada nitko nije 'smijenjen'. Očito je problem u tome što neki misle kako će se stare prisavske navade, jednom urednik uvijek urednik, nastaviti. Vrijeme je da se urednici koji su, samo u redakciji unutarnje politike brojčano nadmašili novinare pa je omjer 3:1, vrate svojoj biti – novinarstvu. Za razliku od mojih prethodnika nikoga neću smjenjivati putem novina, niti ću kolege postavljati na taj način.

Moja je zadaća vratiti javni sadržaj u udarni termin, iz programskog pritvora vratiti ljude koji su se bavili temama s područja civilnog društva, kulture, znanosti i školstva i toga ću se držati“, odgovara na navode v.d. urednice Informativnog programa Sanja Mikleušević-Pavić.

.