<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SAD nudi pomoć Irancima

Vašington

Nakon što su dva jaka zemljotresa pogodila u subotu Iran, SAD su najavile da će Irancima poslati hranu i lijekove, uprkos sankcijama koje su uvedene toj zemlji.

14. august 2012, 12:00

"Naša srca su sa onima koji su pogođeni ovom katastrofom", kazala je novinarima portparol Stejt departmenta Viktorija Nuland, navodeći da je administracija predsjednika Baraka Obame ponudila američku pomoć iranskim žrtvama zemljotresa.

Ona je rekla da Amerikanci koji žele da pošalju humanitarnu pomoć Irancima u vidu hrane ili lijekova mogu to uraditi bez posebnih dozvola, i naglasila da su "izvjesne netrgovinske individualne finansijske transakcije" sa Iranom i dalje legalne.

Nulandova je istakla da američka ponuda slanja pomoći ostaje otvorena, iako je iranska vlada rekla da joj nije potrebna inostrana pomoć.

Kako prenose zvaničnici, u zemljotresu na sjeverozapadu Irana poginulo je najmanje 306 osoba, većinom žene i djece, a povrijeđeno je 3.037 osobe.

Sankcije Iranu uvedene su zbog razvoja nuklearnog programa u toj zemlji, za koji Zapad tvrdi da se radi o pripremi za proizvodnju atomskog oružja, dok Iran navodi da su to postrojenja za energetske potrebe.