<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pregled ekranizacija slavnih romana

FILMSKE ADAPTACIJE

Film 'Life Of Pi', otvoriće New York Film Festival, a osim njega, od klasičnih ljubavnih drama, preko vesterna i fantasyja do SF postapokalipse, očekuju nas brojne adaptacije kultnih romana

15. august 2012, 12:00

Ang Lee primio se riskantne režije adaptacije bestselera Yanna Martela, o dječaku zarobljenom na čamcu za spašavanje s bengalskim tigrom. Suraj Sharma glumi dječaka u borbi za preživljavanje, a u sporednim ulogama pojavljuju se Irrfan Khan i Tobey Maguire. 'Life of Pi' je ujedno i prvi film snimljen u 3D tehnici, koji će službeno otvoriti njujorški filmski festival u njegovih 50 godina postojanja. Ange Lee već je stari znanac festivala: 'Tigar i zmaj' bio je prikazan na zatvaranju 2000, a prije toga učestvovao je u konkurenciji s dramom 'Ledena oluja', 1997.

Organizatori festivala objavili su da je filmu 'Flight' s Denzelom Washingtonom u glavnoj ulozi pripala čast da zatvori ovogodišnju manifestaciju. Osim 'Life of Pi', 2012. jednostavno 'buja' adaptacijama: od klasičnih ljubavnih drama, preko vesterna i fantasyja do prizora postapokalipse. Provjerite što nas očekuje do kraja godine, u pregledu prenesenom iz časopisa The Huffington Post.


Velika očekivanja

Gotovo svake godine pojave se određena (mala i oprezna) očekivanja oko nove adaptacije kultnog romana Charlesa Dickensa. Ovaj put Ralph Fiennes je u ulozi Magwitcha, Helena Bonham Carter je gđica Havisham, a Jeremy Irvine je Pip (proslavljen ulogom dječaka u Spielbergovoj drami 'Ratni konj'). Ovu verziju režirao je Mike Newell, autor eklektične filmografije: 'Harry Potter 4', 'Osmijeh Mona Lise', 'Donnie Brasco', 'Princ Perzije' i 'Četiri vjenčanja i sprovod'. S obzirom na žanrovska skakutanja, teško je predvidjeti za koji se pristup odlučio u ekranizaciji romana koji je već izlizan od filmskog iščitavanja.

The Perks of Being a Wallflower

Roman Stephena Chboskya o tinejdžeru koji se nastoji što bolje nositi s prvim ljubavima i tragedijom samoubojstva najboljeg prijatelja. Zanimljivo je što se spisatelj prihvatio i pisanja scenarija i režiranja. Premijera se očekuje pred kraj godine, a obožavatelji knjige imaju podijeljene osjećaje i strahove oko ekranizacije omiljenih likova.

Ana Karenjina

Već 13. adaptacija Tolstojeve epske ljubavne priče, u kojoj je nesretna junakinja Keira Knightley (već iskusna u ulogama u filmovima po romanima Jane Austen), muž Jude Law, a njezin mladi ljubavnik, grof Vronsky je Aaron Johnson (zvijezda ekranizacije stripa 'Kick Ass'). Redatelj Joe Wright ima iskustva s prilagodbama romana, radio je na 'Okajanju' i 'Ponosu i predrasudama'. Na ovom projektu udružio se s Tomom Stoppardom, najpoznatijim po svom scenariju za Oscarom nagrađeni 'Zaljubljeni Shakespeare'. Film već slovi za velikog kandidata za prestižne filmske nagrade i brojne nominacije.

Wettest County

U adaptaciji romana Matta Bonduranta glume Tom Hardy, Guy Pearce, Jessica Chastain i Mia Wasikowska. Film je režirao John Hillcoat, zaslužan za 'The Proposition', koji su brojni kritičari prozvali najboljim vesternom od vremena kultnog Sergia Leonea. Hardy i Shia LaBeouf glume dvojicu ilegalnih poduzetnika u potrazi za američkim snom tijekom prohibicije. Kritičari film uspoređuju sa serijalom 'Carstvo poroka', 'samo bez elementa razočarenja'.

The Hobbit: An Unexpected Journey

Peter Jackson ponovno nas odvodi u Međuzemlje, gdje se odigrava prvi dio Tolkienove epske priče. Martin Freeman glumi mladog Bilba Bagginsa, kojem pristupa čarobnjak Gandalf (Ian McKellen reprizirao je ulogu), te zajedno nastoje osloboditi kraljevstvo patuljaka Erebor, zarobljeno u strahovladi zmaja Smauga. Zvijezde trilogije 'Gospodar prstenova' vraćaju se kako bi ponovile svoje uloge: Elijah Wood, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Ian Holm. S obzirom na prethodne dijelove i Jacksonov kultni status, uspjeh nije upitan, samo je pitanje koliko će novi hit zaraditi u prvom tjednu gledanja.

Cosmopolis

Roman nagrađivanog spisatelja Dona DeLilla dobio je vrhunskog redatelja i bolno prosječnog glavnog glumca. David Cronenberg riskantno se odlučio za zvijezdu 'Sumraka' Roberta Pattinsona te forsirao iz njegovog performansa izvući maksimum, ali, nažalost, sve je ostalo na pokušajima. Radnja prati jedan dan u životu mladog milijunaša Erica Packera, na njegovom proputovanju na drugi kraj grada u skupocjenoj limuzini. Film o propadanju tržišta i tjeskobnom iščekivanju ekonomskog kraha, skrivenog u naličju naivnog optimizma, nije oduševio ni publiku ni kritiku.

Veliki Gatsby

Adaptacija klasika F. Scotta Fitzgeralda prepuštena je u ruke Bazu Luhrmannu, koji je inzistirao da film bude u 3D-u. Redatelj je angažirao Leonarda DiCaprija u naslovnoj ulozi, a prati ga jaki tim glumaca: Tobey Maguire kao Nick Carraway, Carey Mulligan kao Daisy Buchanan i Joel Edgerton kao njezin suprug Tom. Sasvim drugačijeg tona od glazbe koja je obilježila tu uzbudljivu eru u New Yorku, trailer prati pjesma Jay-Z-ja i Kanyea Westa 'No Church in the Wild'. Ostaje da vidimo hoće li film skliznuti u melodramu i do koje mjere će Luhrmann ovaj put biti vješt u svojim omiljenim hiperstilizacijama.

Igre gladi

Snimljenu prema istoimenom bestseleru Suzanne Collins, ovu filmsku senzaciju nazivaju novim 'Sumrakom'. U bliskoj budućnosti Sjedinjene Američke Države su propale, izmučene sušom, požarima, glađu i ratom. Iz pepela se uzdigao Panem, država podijeljena na vladajući Kapitol i dvanaest okruga odakle se svake godine nasumično biraju po dječak i djevojčica koji se uživo na televizijskom prijenosu bore do smrti. Za režiju je zadužen Gary Ross ('Big', 'Pleasantville', 'Seabiscuit'), a u glavnim ulogama našli su se Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth i Josh Hutcherchson.

Atlas oblaka

Adaptaciju genijalnog SF romana Davida Mitchella podijeljenog u šest priča o posljedicama svih naših akcija u raznim vremenskim i prostornim odrednicama dijele čak tri redatelja: braća Wachowski (autori trilogije 'Matrix') i  njemački redatelj Tomom Tykwerom ('Trči Lola, trči' i 'Parfem'). Pratimo likove od devetnaestog stoljeća do postapokaliptične budućnosti, a u njihovim ulogama angažirani su: Tom Hanks, Hugo Weaving, Halle Berry, Susan Sarandon, Hugh Grant i Jim Sturgess. Nadamo se da adaptacija neće zaglibiti u pretjeranoj sentimentalnosti, već da će ostati što vjernija originalu.