<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novoizgrađeni stanovi za godinu dana poskupjeli pet posto

Cijene u FBiH

Potražnja za novim stanovima u Federaciji, a i cijeloj državi, stagnira već neko vrijeme.

19. august 2012, 12:00

Statistička prosječna cijena stanova, završenih u prvom polugodištu 2012. godine je formirana na temelju izvještaja za 566 stana. Ona iznosi 1530,8 KM po kvadratnom metru stambene površine i veća je za 4,8 posto u odnosu na isti period predhodne godine.

Porasli i troškovi gradnje

Prosječni troškovi gradnje sudjeluju sa 79,7 posto od ukupne prosječne cijene i za 4,6 posto su veći u odnosu na isti period predhodne godine.

To znači da su cijene novih stanova otprilike uvećane za iznos koji je dodatno uložen u samu izgradnju objekata.

Najviše cijene u Sarajevu

Nešto drugačija slika je kada su u pitanju stanovi u izgradnji.
Prosječna cijena ovih stanova iznosi 1455,8 KM po kvadratnom metru stambene površine i to je za 1,6 posto više nego u istom periodu 2011.godine.

Prosječni troškovi gradnje sudjeluju sa 81 posto od ukupne prosječne cijene i za 3,2 posto su veći su u odnosu na prošlu godinu. Cijene novoizgrađenih stanova nisu iste u cijeloj Federaciji.

Najviše je potrebno izdvojiti za metar stambenog prostora u Sarajevu. Iako cijene osciliraju ovisno o lokaciji u glavnom gradu BiH prosječna cijena novoizgrađenih stanova iznosi 1607,8 maraka po metru kvadratnom i to je za skoro 80 maraka više od entitetskog prosjeka, piše Večernji list.

Prosječna cijena stanova u ostatku Federacije je 1447,6 KM, odnosno 160 maraka jeftinije nego u Sarajevu. Zanimljivo je da troškovi izgradnje stanova u Sarajevu čine manji postotak prodajne cijene stana nego u ostatku Federacije.

U Sarajevu su skuplji i stanovi u izgradnji i to za oko 135 maraka po kvadratnom metru. Pri tome treba imati u vidu da je cijena građevinskog zemljišta u Sarajevu uvjerljivo najskuplja u Federaciji.