<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

100 vatrogasaca bori se s vatrom

Zlatibor

Veliki broj požara zahvatio je Srbiju, ali ovog jutra svi su lokalizovani, osim vatre na Zlatiboru, koja se tokom noći proširila. Na terenu je 100 vatrogasaca.

23. august 2012, 12:00

Reporter B92 koji se nalazi na Zlatiboru gdje je požar na Čigoti zahvatio oko 80 hektara rastinja i šume izvještava da je tokom noći 27 vatrogasaca na terenu pokušalo da gasi vatru, ali u tome nisu uspjeli jer je teren veoma nepristupačan.

Oni su do ranih jutarnjih časova krčili put kako bi uopšte mogli da priđu izvorištu požara i počnu da ga gase. Oni su takođe uspjeli da prokrče četiri kilometra puta i tako omoguće pristup teškoj mehanizaciji koja će pomagati u gašenju požara.

Pored velikog broja vatrogasaca, najavljen je dolazak i dva helikoptera, ruskog i srpskog. Pre njih na Zlatibor će doletjeti izviđački helikopter koji će iz vazduha osmotriti situaciju i vidjeti da li je i kako moguće prići požaru, jer se od dima trenutno jako slabo vidi.

Stanovništvo i kuće nisu ugroženi vatrom, ali je u vazduhu velika količina dima pa se planira da se ljudi i stoka evakuišu privremeno dok se prostor ne osposobi za normalan život.

Inače, tokom jučerašnjeg dana zabeleženo je 250 požara na otvorenom. Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije, rekao je za Radio B92 da su svi ostali požari u Srbiji pod kontrolom.

"Požar u Žitorađu u toku noći je lokalizovan, kao i onaj u okolini Aleksandrovca. Još ima problema kod Preševa i Bujanovca, jer kod ta dva požara koja su prešla granice i ušla u Srbiju ima problema na terenu na kom još ima zaostalih mina", kazao je on.

Nikolić je apelovao na građane da ne stvaraju vatru na otvorenom jer se ona lako može pretvoriti u požar.