<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ekskluzivno: Prijedlog rebalansa Budžeta RS za 2012.

Vlada štedi na povratu poreza a crkvi daje još 5 miliona KM

Najveće uštede u rebalansiranom Budžetu za 2012. godinu Vlada neće napraviti na materijalnim troškovima kako je najavljivala, već na povratu poreza građanima, saznaje CAPITAL.

28. august 2012, 12:00

U prijedlogu Rebalansa budžeta, koji je u posjedu CAPITAL-a, najveće umanjenje je na stavci za povrat poreza iz prethodnih godina. Umjesto budžetom predviđenih 9 biće izdvojeno samo dva miliona KM. Građani će ostati i bez dodatnih pola miliona za povrat poreza na dohodak u ovoj godini.

Stavke za stručne usluge i poseban marijel su istina smanjene za 4 miliona, ali manje je para i za ostalo. Uštediće se jedan milion na izgradnji objekata za djecu, te na subvencijama u šumarstvu i te dva miliona KM na transferu Fondu PIO.

Crkvi još pet miliona KM

Devet miliona je odvojeno za invalidnine po sporazumu sa Boračkom organizacijom RS. No niko do sada nije spominjao drugo najveće povećanje u rebalansiranom Budžetu. Umjesto 300 000, Vlada će vjerskim organizacijama dati 5,5 miliona KM. Javnim medijima stavka je povećana 111% ili 1,5 miliona KM više nego što je predviđeno budžetom za ovu godinu.

Para ove godine neće biti za početak rada dvije nove institucije: Zavoda za prostorno planiranje i Zavoda za građevinarstvo.

Iznenađenje je i nova stavka u Rebalansu – izdvajanje 50 hiljada maraka za “rad kancelarije RS u Mostaru”, dok je za saniranje posljedica elementarnih nepogoda predviđeno samo 40 hiljada maraka.

Nešto veće grantove dobiće oblast kulture, te poboljšanje efikasnosti firmi, za bolje uslove u zdravstvenim ustanovama i RTRS.

Grantovi su smanjeni: za operativne namjene MUP-u, za nacionalne manjine, kulturi Brčko distrikta i studenskim organizacijama.

Narodu medalje sebi naknade

Neće se štedjeti na svemu. Troškovi reprezentacije su veći za 100 hiljada KM. Naknade očito nisu dirane. Naprotiv, one su veće za 88 hiljada maraka. Građani možda ne mogu očekivati povrat poreza, ali neki od njih mogu više medalja. Za ovu namjenu Kabinetu predsjednika Srpske budžet je povećan za 108 odsto.

Tekst je preuzet sa portala www.capital.ba