<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodikov kodeks alimentarius

Van pameti

Kodeks alimentarius je protokol koji, između ostalog, podržava korišćenje velikog broja aditiva u hrani koju jedemo, kao i genetski modifikovanu hranu. Mnogi smatraju da je cilj Kodeksa ostvarivanje profita na štetu zdravlja ljudi.

08. septembar 2012, 12:00

E, to ostvarivanje profita ne štetu zdravlja ljudi, pogotovo mentalnog, radi i Milorad Dodik sa svojim privatnim Kodeksom. A, evo o čemu se radi.

Zajedničko za oba ova Kodeksa jeste to da su jako opasna, toksična i nastala, navodno, ,,iz najboljih namjera”. Rezultati su - neviđena šteta za javnosti i preuzimanje ogromnih ovlasti za potpisnike Kodeksa.

Ispitajmo malo Dodikov Kodeks.


Naime, na inicijativu Milorada Dodika, Predsjednika RS, predstavnici 12 političkih subjekata potpisali su Kodeks ponašanja političkih partija u predizbornoj kampanji, koja počinje danas, a kojim su se obavezali na sprovođenje kampanje u fer i demokratskoj atmosferi.

Kodeks su potpisali predstavnici SNSD-a, HDZ BiH, SP-a, DNS-a, NDS-a, Narodne stranke Radom za boljitak, Saveza za demokratsku Srpsku, SNS-a, Zavičajnih socijaldemokrata, Pokreta za Prnjavor, PUP RS i Nezavisne stranke - Dr Mihajlo Tovirac.

Prema Kodeksu, a to je potrebno posebno naglasiti, stranke su se obavezale na poštovanje principa da javna sredstva ne mogu biti korištena u predizbornoj kampanji, na javno saopštavanje obima donacija iz inostranstva i na poštovanje novinarskih prava i sloboda, a sve u cilju objektivnog informisanja građana.



Dodik je, nakon potpisivanja, rekao da je zadatak svih političara da vrate povjerenje u politiku i da se međusobno uvažavaju, te izrazio očekivanje da političke partije koje učestvuju na predstojećim lokalnim izborima u BiH prihvate Kodeks kao okvir normalnog ponašanja.

A onda je Milorad počeo sa praktičnom primjenom svog Kodeksa.


Upotreba Kodeksa


Zatvorio je svoje naliv-pero i ugledao novinarku ,,Oslobođenja” Gordanu Katanu. Valjda u skladu sa Kodeksom, rekao joj je da je "lažljivica koja besramno laže o njemu u svojim kolumnama" i optužio je za "političku pristrasnost".

Inače, potpisnici Kodeksa obavezali su se na javnu osudu svakog nasilja i zastrašivanja, poštovanje volje birača u RS i predizbornih skupova drugih političkih partija.

Koliko se vrijeđanje novinarke uklapa u ,,poštovanje novinarskih prava i sloboda” i u ,,javnu osudu zastrašivanja” na zdravoj pameti je da prosudi.


Tek sumanuto, poslije svega, zvuče Dodikove riječi :"Naša je želja da ovim kodeksom skrenemo pažnju javnosti da imamo odgovornost pred izbore i da pozovemo građane da na njih izađu.”

Ako se Kodeksom pokušala utjerati sila i nepravda u ono malo nezavisnih medija, džaba je pravljen. Osim gluposti i bahatosti koju demonstrira kreator Kodeksa, a sve u lokalno-predizborne svrhe, ništa se bitnije neće desiti.

Nego, ima tu jedna druga stvar. Poznata je poslovična nesolidarnost novinara. I poznato je da u BiH postoji novinarskih udruženja skoro koliko i minskih polja. Ali je neshvatljivo da se niko iz bilo kog ,,Nezavisnog udruženja novinara RS” nije oglasio ovim povodom. Ma, ni riječi. O osudama i zajedničkom upozorenju upućenom Predsjedniku Dodiku ni zuc. Valjda se čeka neki drugi dan, bolje vrijeme, viši vazdušni pritisak, mig stranačke centrale, šta li?

Što se tiče većeg dijela medija u RS, ovaj vulgarni napad Milorada Dodika na novinarku nije se ni desio. Kao što se nije desio niti napad na novinarku BETE Ljiljanu Kovačević, početkom juna ove godine u Banjoj Luci, kada ju je Dodik verbalno napao, zaprijetivši joj da više ne smije dolaziti u zgradu u kojoj je njegov kabinet. Predsjednik  je već ustaljenim vokabularom novinarku nazvao “lažljivicom”.



Sa Kodeksom ili bez njega, sve je isto


Zato, poslije svega, pomalo donkihotovski zvuči  saopštenje Upravnog odbora udruženja BH novinari, u kojem stoji :,,Ovo nije prvi slučaj osionog ponašanja kojim Milorad Dodik sprječava novinare da u miru i dostojanstveno obavljaju svoj posao, pritom kršeći osnovne postulate slobode, demokratije i ljudskih prava, ali i rušeći ugled institucije Predsjednika RS-a."

Naravno da nije prvi, ali bogme niti poslednji napad na novinare od strane Dodika. Ali, kakve to veze ima, kad su oni novinari u Srpskoj koji ne sviraju kako Mile diriguje zaštićeni kao fazani u sezoni lova? Udri ko kad stigne po njima.

U  Udruženju BH novinara, napad na koleginicu Gordanu Katanu naivno doživljavaju kao napad na cijelu novinarsku zajednicu u BiH, te pozivaju novinare da dignu svoj glas protiv bahatog ponašanja Milorada Dodika, ali i svakog drugog politčara koji atakuje na slobodu izražavanja i prava novinara.

Pošto je ovo šizofrena zemlja, sa šizofrenim političarima i pripadajućim im novinarima, režimske pismonoše, koje se nazivaju novinari, ne vide ništa sporno što je ,,naš Mile” napao ,,tamo neku što radi za teheransko Sarajevo”. Toliko o novinarima, političarima, profesijama i etici.

Sve u svemu, Dodikov kodeks alimentarius je jedno veliko mazanje očiju javnosti u RS. Naprosto, Dodik je, opet zloupotrebivši svoju funkciju Predsjednika, djelovao kao prva glava SNSD-a, a Kodeks nije ništa drugo nego skup floskula i fraza koje ničem ne služe. Tvorac Kodeksa je sekundu po potpisivanju, simbolično verbalno iživljavajući se nad novinarkom, pokazao da ovaj list hartije može valjati jedino, nedajbože, u slučaju kakve hiće, kad zafali toalet papir.

Da se vratimo na početak - cilj Miloradovog kodeksa je, za razliku od Kodeksa alimentariusa, pored ostvarivanja ličnog profita na štetu materijalnog zdravlja ljudi, ostvarivanje profita na račun  mentalnog  zdravlja populacije. Preciznije - j. u mozak.

Dodik napao novinarku iz Banjaluke