<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Uspavanke za Republiku S.

Analiza marketinških kampanja u RS

Vizuali za političke kampanje su specifični u odnosu na ostale. Istraživanja pokazuju da imate četiri do sedam sekundi da prenesete vizuelnu poruku ne baš toliko zainteresovanom prolazniku. Poruka mora biti jasna (ne više od tri riječi), lični znak, foto i boje automatski prepoznatljivi. Nivoi isčitavanja u političkim vizualima su psihološke prirode, oni apeluju na one stvari gdje se osjećate najugroženijim – nacija, ekonomija, porodica …

20. septembar 2012, 12:00

Posmatrajući marketinške kampanje na ovogodišnjim lokalnim izborima u Republici Srpskoj primjetio sam veoma zanimljivu zajedničku notu infantilnosti.  Infantilnost je kad odrasle osobe ispoljavaju neke tipično dječije karakteristike mišljenja, emocija ili obrazaca ponašanja. Tako, neke od stranaka „pucaju“ na ono nevino, dječije u nama. Podsjećaju nas na bezbrižne dane recitacija, pjesmica i uspavanki.

Naravno, u pitanju je ponovo klasična zamjena „muda za bubrege“. Poistovjećivanje idealizovane emocije iz prošlosti sa obećanjima puste budućnosti. Onda se mi malo raznježimo i ... opet muda!
Kako nam to rade? Idemo redom:

KUĆA DO KUĆE – KUĆICA?

Kroz prostor i kroz vrijeme
I uvijek nova pitanja
I uvijek nove teme

Kampanja SNSD-a (Srpska, kuća do kuće) odzvanja dječijom radošću. Od veselih kućica koje se bezbrižno drže za ruke po čitavoj Republici, do vedrog slogana koji kao da je ispao ravno iz šašave radionice samog Branka „Kockice“.

Iza ovih nevinih poruka sloge i zajedništva, krije se opet tema ugroženosti Republike Srpske, pa je naš primarni cilj, ako uopšte želimo da opstanemo kao narod, glasanje za ponuđene kandidate. Dakle, rađanje straha iz najintimnije i drage emocije. Tako nam glasanje za ponuđenu opciju djeluje kao sopstvena odluka kojom štitimo tu emociju.

Bilbord na kojem je predstavljen Slobodan Gavranović, kandidat stranke za gradonačelnika Banja Luke, ne predstavlja vizuelni pomak u odnosu na ranije kampanje SNSD-a. Ovo sugeriše jednu inertnost, ali i sigurnost u nastupu stranke, sa stavom – “nema potrebe da se bilo šta mijenja”.

Poseban problem ovog vizuala je sukob dva dominantna slogana. “Banjaluka najbolje zna” je samo letimičan osvrt na činjenicu da se radi o lokalnim izborima, ali je težište stavljeno na odbranu Države (Srpska, kuća do kuće). Na taj način je “lokalno” preneseno u sferu “globalnog”.

NIJE LAKO BUBAMARCU

Ovaj sukob lokalnog i globalnog, je nešto bolje izbalansiran u kampanji SDS-a. Plava značkica sa sloganom “Naša Srpska!”, zakačena o srpsku trobojku, daje nam na znanje da je i ova stranka “zabrinuta” za teritorijalni integritet države, ali i da su svjesni lokalnog karaktera izbora. Tako je slogan “Bolji gradonačelnik” ispod imena stranačkog kandidata – Nenada Stevandića, dosta dominantniji na vizualu od “naše Srpske”.

Zamjerka u grafičkom smislu je to što ne postoji razlika u veličini ispisa imena kandidata (Nenad Stevandić) i njegove  funkcije ispod (Bolji gradonačelnik). Naime, u pravilu, ime se ispisuje veće.

Fotografija kandidata sa dramatičnim pogledom ravno u oči posmatrača, vjerovatno bi trebala da ukaže na ozbiljnost situacije i neophodnost brzog i učinkovitog djelovanja, ali je tehnički izvedena naivno, pa nas ovaj njegov pogled više uznemirava i dovodi u nespokoj.

Kao “poslastica” ove kampanje, na rever gospodina Nenada okačena je bubamara, kao simbol  sreće. To se može tumačiti kao poruka da kanditat sa sobom donosi  sreću, ali se može i zlonamjerno isčitati – “Pa zar politički kandidat treba da računa na sreću?”

Bilo kako bilo, ovo naivno obećanje buduće sreće odmah me je podsjetilo na pjesmicu o “Bubamarcu”:

Nije lako bubamarcu
zum, zum, zum, zum
Bubamarinom muškarcu
zum, zum, zum, zum
Između tolikih bubamara
zum, zum, zum, zum
Iste boje, istih šara
naći koja je njegova Mara
zum, zum, zum, zum

Nevolje Bubamarca, u ovom predizbornom kontekstu dobijaju sasvim drugačiji ton.

NOSIM TE U SRCU - ČUVAM TE U RUCI

pjevam samo tebi, mojoj Banjaluci
Ti si radost oka, naša topla luka,
Ti si san djetinstva, naša Banjaluka

Sjećanje na ove stihove iz ranog djetinjstva vratio mi je znak koalicije “zajedno za banjaluku” ispisan u srcu. Međutim, ako ostavim po strani ovaj blaži izliv emocija, moram priznati da je kampanja za predstavnika koalicije Dragana Čavića veoma dobro osmišljena.


Fotografija je sušta suprotnost ozbiljnim i zamišljenim glavama koje nas gledaju sa drugih plakata. Ovdje je predstavljen čovjek opušten, sa smješkom sigurnosti i samopouzdanja. Pogled mu je uperen gore, u budućnost. Ne nosi odijelo, nego je u košulji i kravati. Ovo nam govori  “Nije mi teško da skinem odjelo i zasučem rukave.” Srpska nije ugrožena, čak nema ni zastave. Pozadina je vedra i smirujuća.

Slogan “Pozitivna Banjaluka” sa slovom T u obliku strelice koja pokazuje gore čini prepoznatljiv grafički element koji je u odličnoj korelaciji sa fotografijom.

1001 razlog zašto neću glasati

Predizborna kampanja počinje-Cirkus je u vašem gradu!