<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šetnja petkom: Još jedna glasna poruka nezadovoljstva na ulicama Banjaluke

PARK JE NAŠ

Šetnje su već tradicionalno krenule od Starog Hrasta a vodile su u naselje Nova Varoš sve do Centra grada. Prolazeći kraj zgrade Vlade RS, uz tihu policijsku prismotru, šetači su glasno ponavljali: “Lopovi, lopov, lopovi….”.

30. septembar 2012, 12:00

Nekoliko stotina banjalučkih šetača izašlo je i večeras na ulice grada na Vrbasu da bi izrazili nezadovoljstvo režimom koji nas čini građanima drugog reda, a parolama poput “Ko krade pravi zgrade”, “Svi na ulice”, “Ili šetaj ili prošetaj” jasno pokazuju da ne odustaju od višemjesečnih okupljanja.

Šetnje su već tradicionalno krenule od Starog Hrasta a vodile su u naselje Nova Varoš sve do Centra grada. Prolazeći kraj zgrade Vlade RS, uz tihu policijsku prismotru, šetači su glasno ponavljali: “Lopovi, lopov, lopovi….”.

“Već dugi niz godina svjedočimo kiriminalu i korupciji čiji apetiti nezajažljivo rastu i koji su nas gurnuli na socijalno dno. Ogorčeni smo činjenicom da je ovaj režim ustanovio društvene odnose skrojene po mjeri privilegovanih, a obezvrjeđujući građanina i čineći od njega taoca svog mračnog vilajeta”, rekli su šetači.

Napominju da je aktuelna vlast donijela siromaštvo, korupciju, kriminal, nezaposlenost, nacionalnu netrpeljivost, bezperspektivnost...

Radenko Stjepanović, aktivista neformalne grupe građana “Park je naš” rekao je da ovi protesti nisu više protesti samo zbog parka, već se ukazuje i na socijalne probleme, probleme nezaposlenosti i korupcije.

“Stalno pozivamo ljude da nam se pridruže u šetnjama, ali i da izađu na izbore, jer je to dan kad možemo učiniti promjenu. Građani znaju za proteste i svjesni su problema na koje ukazujemo, samo ih u većem broju treba pokrenuti da nam se pridruže. Bitno je da sa šetnjama nastavljamo”, rekao je za BUKU Stjepanović.

Aktivista Miloš Stojaković rekao je da su šetne neka vrsta kampanje i to građanske kampanje.

“Naše aktivnosti će se nastaviti i poslije izbora, jer ovo je borba za građansko dostojanstvo i sve ono što ono podrazumijeva. Vlasti su odgovorile na naše šetnje, a taj odgovor je pokazatelj neodgovornosti vršenja javnih funkcija. Vlast treba da pokaže odgovornost, jer svi smo svjedoci onog što se dešava u ovoj maloj društvenoj zajednici, a to je totalna neodgovornost sa mnogo elemenata krivičnih djela. Prema nama su pokazali dokaz da nemaju sluha. U Banjaluci se probudila građanska svijest i građansko nezadovoljstvo raste”, rekao je za BUKU Stjepanović.

Sandro Hergić, student filozofije i aktivista rekao je da su šetnje samo početak nečeg ozbiljnijeg što će dovesti do nekih promjena u smislu grupisanja koje će dati veći i jači otpor stanju u kojem živimo.

“Ovo je prva velika građanska neposlušnost u Banjaluci unazad dugo dugo vremena. Ono što su Beograd, Zagreb i Sarajevo davno obavili mi tek sad činimo. Kada je u pitanju budućnost ovih protesta sve je neizvjesno. Ne mislim da one mogu trajati u nedogled, ali ova snaga ljudskog potencijala može se transformisati u neke druge oblike borbe”, kaže Hergić za BUKU.

Hodajući ulicama Banjaluke šetači su glasno upitali sugrađane koji su ih sa strane gledali: “Zašto niste sa nama?”.

Svoj glas šetači su digli u ime majki i očeva koji ne mogu preživjeti s mizernim penzijama, u ime djece čija je perspektiva ovde sumorna i u ime njih samih, građanki i građana, kojima dostojanstvo ne dozvoljava da da trpe dugogodišnju režimsku torturu.

Pogledajte kako je izgledalo na protestima u Banjaluci:

Vezan tekst:

Masovni protesti u Banjaluci : Svi su na ulicama!