<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA TV: Šta političari nude biračima? (VIDEO)

NOVA SEZONA

U drugoj emisiji iz predizbornog ciklusa 15. sezone BUKE razgovarali smo o izbornoj ponudi.

02. oktobar 2012, 12:00

Svjedoci smo reklamnih materijala na svakom koraku, počev od letaka u poštanskim sandučićima pa sve do bilborda i televizijskih klipova, pa se pitamo kakva je uopšte izborna ponuda političkih partija i nezavisnih kandidata građanima BiH?

Tanja Topić, politička analitičarka rekla je da se metaforički govoreći mogu istaći dvije slike.

“Prva slike je ta da smo mentalno ostali u prošlom vijeku. Ja ću podsjetiti na kampanje devedestih godina i grupisanja u nacionalne pokrete kad su se pekli volovi. Danas u pojedinim opštinama prilikom organizavanja lokalnih izbora takođe imate tu paradu gdje se raznorazne životinje okreću na ražnjevima. Druga stvar mi je indikativna i samo rijetki su se na to upecali, jeste kada je predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić povodom hapšenja načelnika opštine Brod zbog primanja mita, rekao kako se svi finansiraju na takav način, a mi smo najmanja partija pa najmanje i uzimamo”, rekla je u emisiji Tanja Topić.

Enes Osmančević, profesor sa Univerziteta u Tuzli istakao je da je na listama uz neke časne izuzetke, puno diletanata i amatera, koji nemaju elementarno političko obrazovanje niti pretpostavke da se bave zastupanjem ljudi ili da sudjeluju u javnom dijalogu. Nadalje, rekao je Osmančević, da su političke partije veoma neinventivne, jer uglavnom računaju na svoje glasačko tijelo i malo ko se trudi da napiše bilo kakav program i da ga prezentuje, uglavnom nezavisni kandidati ili nezavisne liste tu nešto pokušavaju.

Prema mišljenju profesora Osmančevića slogani u kampanji su potpuno promašeni, dosadni i neinventivni.

Dragan Jerinić, predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske, rekao je u našoj emisiji da kampanja za lokalne izbore nikad nije toliko zanimljiva kao kampanja za opšte izbore. On se osvrnuo i na ponašanje medija u predizbornoj kampanji.

“Elektronski mediji imaju neka zakonska ograničenja, a pogotovo javni servisi, a ta ograničenja se odnose na samu prezentaciju predizborne kampanje. Privatni, naročito štampani mediji imaju više slobode, pa se odlučujemo da izbalansiramo stavove svih stranaka. Teško je medijski pokriti sve kandidate, jer npr. u RS se kandiduje 1.200 odbornika, plus kad uzmemo kandidate i stranke dobijemo jako velik broj. Zbog toga se uglavnom medijski pokrivaju veće stranke ili veći mitinzi”, objasnio je Jerenić u našoj emisiji.

Adnan Huskić, voditelj ACIPS-ovog projekta “Monitoring izborne kampanje” rekao je da nema potrebe za inovativnošću dok kod se stvari svake četiri godine dešavaju na isti način i to je porazno.

“Stranke ne osjećaju ponudu da budu inovativne u bilo kojem smislu, jer jednostavno, ovo što imamo prolazi. Vjerovatno će se ponovo birati na isti način, a načini na koje se stranke obraćaju biračima uopšte se nisu promijenili u odnosu na prošle izbore. Iako su izbori lokalni, 60 odsto tema koje se pojavljuju u medijima ne tiču lokalnih tema. Ponovo se priča o stvarima koje nemaju nikakve veze sa lolaknim izborima i onim što građanima na tom nivou ne treba. Vrti se priča koja se vrti svake dvije godine, a to je po meni, najžalosnija činjenica u svemu ovome”, rekao je Huskić u emisiji.

U emisiji gosti su analizirali sadržaj i kvalitet izborne ponude pokušajući da uđu ispod prvog površinskog sloja kampanje da bi bolje razumjeli situaciju u kojoj se nalazimo. U periodu predizborne kampanje u BiH, naši gosti su odgovorili na pitanja koliko su predizborna obećanja ostvariva i realna i kako da građani prepoznaju prave izborne poruke.

Pogledajte emisiju:

Vezan tekst:

BUKA TV: Kako izabrati manje korumpiranu vlast? (VIDEO)