<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pet godina od smrti Toše Proeskog

NESREĆA

I petu godinu poslije smrti makedonskog pjevača Toše Proeskog u stravičnoj saobraćajnoj nesreći kraj Nove Gradiške, bol ne jenjava.

16. oktobar 2012, 12:00

Toše Proeski je poginuo u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. na autoputu Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, kada je džip koji je vozio Georgij Georgijevski udario u šleper koji se nalazio ispred njega. Toše je poginuo na licu mjesta, a njegovi saputnici, Geogrijevski i menadžerka Ljiljana Petrović su povrijeđeni.

Todor Toše Proeski rođen je 25.januara 1981. u Kruševu u Makedoniji. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Skopju, kao jedan od najboljih studenata svoje generacije.

Obožavan je bio svugdje, a u rodnoj Makedoniji uživao je kultni status te je postao jedan od prvih muzičara koji je ujedinio prostor bivše Jugoslavije. Često se bavio humanitarnim akcijama te je imao veliki krug obožavatelja i fanova, koji ga nisu zaboravili niti sada, nakon pune četiri godine.

Dan kad je poginuo, 16. oktobar, u Makedoniji je proglašen danom žalosti.