<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Recesija prijeti da bude trajno stanje u BiH

Igor Gavran

Ekonomski stručnjak i savjetnik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran upozorava da je, prema svim ekonomskim pokazateljima, recesija odavno prisutna u BiH.

19. oktobar 2012, 12:00

"Periodi nešto povoljnijih rezultata, kao što su, na primjer, rast izvoza,  poboljšanje vanjskotrgovinske razmjene i druge ekonomske aktivnosti koje su se dešavale proteklih godina -  više su bili privremeni oporavak, dok recesija prijeti da bude trajno stanje“, objašnjava Gavran.

Prema njegovim riječima, suštinska činjenica jeste da je ekonomija BiH u vrlo lošem položaju, nezaposlenost je nedopustivo visoka i promjena u pozitivnom smjeru uglavnom nema, zbog čega je neophodna hitno reagovanje vlasti.

On je pojasnio da su, kada je riječ o visokoj stopi nezaposlenosti i niskom obimu i lošoj strukturi proizvodnje, ti i neki drugi parametri već duži niz godina na veoma niskim vrijednostima.

"U ovoj godini posebno je zabrinjavajuće što se određeni pozitivni vanjskotrgovinski trendovi pogoršavaju, jer u proteklih devet mjeseci ove godine imamo smanjenje izvoza za četiri posto.  Istovremeno, vrijednost uvoza je na otprilike istom nivou, dakle neprimjereno je visok", podvukao je Gavran.

Prema njegovim riječima, sada se potvrđuje činjenica koliko je za ekonomiju BiH  pogubno to što nije razvila finalnu proizvodnju i finalnu preradu već se, uglavnom, fokusirala na izvoz poluproizvoda, repromaterijala i sirovina.

"Izazovi koje donosi ulazak Hrvatske u EU tipična je  priča u BiH za nešto što je trebalo biti iskorišteno kao  velika prilika, pošto nam ogromno tržište dolazi u susjedstvo, kao i da, uz adekvatnu pripremu, na vrijeme poboljšamo i olakšamo plasman proizvoda iz BiH na evropsko tržište", rekao je Garan.

Umjesto toga, navodi on, BiH je sada u situaciji da „opravdano strahuje zbog nezvjesnog izvoza domaćih proizvoda animalnog porijekla, i na hrvatsko i na tržište EU“.

Gavran smatra da bi jedino vanredni angažman nadležnih institucija BiH mogao pomoći da se nadoknadi propušteno i da BiH zadrži dosadašnja tržišta, kao i da pokuša da privuče dodatna ulaganja iz Hrvatske za proizvodnju robe koja će biti opterećena carinom.

On smatra da je "talas posljednjih poskupljenja cijena prehrambenih i drugih proizvoda i usluga u BiH u svakom slučaju zabrinjavajuća tendencija koja ima suštinski značaj za životni standard građana, uključujući posebno rast cijena energenata".

"Očigledan je potpuni nesklad između pružanja usluga na nivou javnog servisa, koji je država dužna da obezbijedi građanima, sa cijenama proizvoda i usluga koje su sve veće i sve neprihvatljivije za uslove u kojima živimo", upozorio je Gavran.

On strahuje da će ključni problem privrede, i jučer i danas i sutra, biti  uslovi poslovanja u BiH, od regulatornog okvira do efikasnog provođenja važećih zakona i propisa.

"Uslovi privređivanja nepovoljni su, troškovi poslovanja i opterećenja privrede su enormno visoki, a  infrastruktura je nerazvijena, zbog čega je neophodna racionalnija javna potrošnja i kresanje nepotrebnih troškova. Neophodno je konačno saslušati zahtjeve domaćih privrednika i primijeniti  ih u praksi", zaključio je Gavran intervjuu za Srnu.