<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svi stanovnici RS su članovi SNSD-a?

Naša čudesa

Opozicija u Skupštini Republike Srpske se ovih dana dosjedila za jadac pa je pokrenula inicijativu za utvrđivanje sukoba interesa i to ni više ni manje nego Predsjednika Milorada Dodika. Inicijativu je pokrenuo skupštinski odbornik Dragan Jović, a prije njega su ovo pitanje pokušali progurati u Skupštini PDP i SDS.

24. oktobar 2012, 12:00

A, šta je zaparavo problem? Pa, Predsjednik RS je ujedno i predsjednik SNSD-a. Po logici svari, svi stanovnici RS su članovi SNSD-a.!?


Mislite da ovo nije tačno? Itekako je tačno. Bar sad zasad. I bar na papiru. Evo te čudnovate logike stvari. Milorad Dodik je po Ustavu Predsjednik RS i on  predstavlja Republiku te je odgovoran SVIM njenim građanima. To je posve logično i ništa nije sporno. Jel' tako? Tako je.

Idemo dalje. U članu 40 Statuta SNSD-a, predsjednik stranke, opet narečeni Milorad Dodik, predstavlja i zastupa samo SNSD i sprovodi samo stranačku politiku. I ovo je jasno, jel' tako?

Dakle, ukoliko dvostruki predsjednik nije u skuobu interesa, a dosadašnja praksa je pokazala da je ,,sve po zakonu“ i da nikako nije u sukobu interesa, može se izvući samo jedan jedini logičan zaključak-Svo dvonogo življe Republike Srpske, i mlado i staro, i muško i žensko, i kljakasto i presposobno je u članstvu SNSD-a. I voila, problem riješen. Mislim, ustavno-pravno-zakonski.


Naravno da u nas ustavno-pravni, pa ni etički diskurs, nema veze sa realnošću. Naravno, da većina naroda okreće glavu od pomena SNSD-a, a jedino ih strah od gospara Dodika još drži prikovanim za njegov plavi pogled koji bludi u daljinu.. I, da , naravno da je ovo najflagrantnij sukob interesa, onaj krovni i republički i stranački i personalni i etički. I, opet je sve po zakonu.

Jer,Ustav kod nas ostavlja mjesta da predsjednik RS, pazite sad dobro, može, a ne mora biti i predsjednik svoje partije. Što će reći, da je ostavljena izvjesna doza etičke promisli i otklona svakom pojedincu koji bi postao prva glava Srpske, a koji je i predsjednik neke partije.

Dakako, da tu etičku promisao u Republici Srpskoj možemo okačiti mačku o rep. Jer od Radovana Karadžića naovamo niti jedan Predsjednik nije abdicirao sa mjesta prvog čovjeka stranke. Jedino što možemo nazvati ,,abdikacijom“ je ostavka Dragana Čavića sa mjesta prvog čovjeka SDS-a, ali tek poslije izbornog poraza na opštim izborima od strane pokojnog Milana Jelića.


Hipotetička dilema  Milorada Dodika

Zna vrlo dobro Milorad Dodik da u najmanju ruku nije korektno to što je istovremeno i Predsjednik RS i prvi čovjek SNSD-a. Zna on takođe, da takva praksa više gotovo ne postoji u zemljama koje opasuju BiH. Ne treba biti slijep kod očiju pa vidjeti primjer Hrvatske, gdje je prvi čovjek stranke Milanović, a Predsjednik države Josipović ili Srbije sa Vučićem na čelu stranke i Nikolićem kao šefom države. Zna Dodik, isto tako da će i u Skupštini RS biti, naravno na inicijativu opozicije , pokrenuto pitanje o njegovom sukobu interesa. Naravno, još bolje i relaksiranije zna da od te ljubavi nema ništa. Preciznije, ostaće Mile dupli predsjednik dokad mu bude milo& drago, preciznije najranije do 2014. i opštih izbora. Nego, podnio bi Milrad i sam ostavku, rećemo na mjesto prvog čovjeka SNSD-a, ali baš sad ne može nikako. Zašto?

Kopka Dodika jedna druga stvar u svemu ovome. Naime u  situaciji u kojoj jeste, dakle u kojoj mu se partija od monolitne organizacije pretvara u ,,dva oka u glavi“, od kojih je on jedno , a Nebojša Radmanović drugo, postavlja se pitanje, šta bi bilo mudrije ili luđe, kako hoćete-abdicirati sa mjesta Predsjednika RS ili prvog čovjeka SNSD-a? I koliko god to ludo zvučalo, a ludosti su ovdje najizvijesnije, Dodiku bi, pod ovakvim okolnostima, a da mora, lakše bilo da ne bude Predsjenik RS, ergo bi zadržao mjesto prvog čovjeka SNSD-a

Dakle, Dodikovim napuštanjem kormila SNSD-a, ova partija bi prestala da postoji. Čak i nominalno. Jer, nemojte smetnuti sa uma, pun naziv stranke je Milorad Dodik-Savez Nezavisnih Socijaldemokrata. Što će reći, stranački je gotovo nemoguće da se dio partije, onaj koji nosi prefiks ličnog imena i prezimena, otcijepi od same sebe. A, u praksi bi to značilo i definitivnu podjelu SNSD-a, na , najmanje dvije frakcije. Uslijedio bi , blago rečeno, politički haos u RS, od namanjeg odbora u Vukojebini Donjoj do gradske Skupštine banjalučke, od napada zbunjenosti instant zaposlenih državnih pripravnika do skupštinskih profesionalaca. Desio bi se, takoreći, stranački fisioni kolaps u kome bi slabo ko politički uhvatio ikakvog šićara. Iz te haotične lančane reakcije cijepanja, teško da bi Dodik više ikada skupio snage da se vrati na politički tron. Pogotovo, ako uzmemo u obzir čitavu armiju ,,sinova Brutova“ u svojim redovima i Danajaca na svakom ćošku, teško bi i vrhunska politička riba za naše mutne vode, kakav je Milorad Dodik, škrgama uhvatio opet malo vazduha.

Pa tako opet hipotetički, lakše bi bilo Dodiku da se samosmijeni sa mjesta Predsjednika RS i napravi potez sličan Đukanovićevoj kvaki 22-malo plesa, pa tihovanje na mig Interpola, pa poslije oluje, opet politički ples. Međutim, sve su prilike da će Dodik Đukanovićev politički manevar sačuvati za 2014. i ne pada mu na pamet da ga sad potegne, zbog bedastog sukoba interesa.

I što je najvažnije, vrijeme, zakon i prije svega skupštinska većina će pokazati da tu ,,nema nikakvog sukoba interesa“ i da je sasvim ok biti Predsjenik i RS i SNSD-a. Treba još sačekati režimske telale, da nam objasne zašto je to i visokomoralno i iberetički, pošto ja ne mogu.

Pa, tako, bar do daljnjeg, po zakonu logike, svo življe u RS je i  življe SNSD-a , a Milorad Dodik im je svima Preccjednik. Statut SNSD-a je iznad Ustava RS. U realnosti, na žalost, to je sušta istina.

Nastavak obračuna: Beta bez Dodikovog agremana