<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Top 10: Filmovi o kataklizmi

Hoće li ovako izgledati smak svijeta?

Nije puno ostalo do 21. decembra 2012., a iako naučnici i zdrav razum govore da kraj još nije tako blizu, pripremili smo 10 filmova s kojima ćete se lakše pripremiti za veliki kraj

18. mart 2015, 12:00

1. 2012.

Snimljen 2009., ovaj apokaliptični triler prati pisca SF-a Jacksona Curtisa (John Cusack) koji pokušava spriječiti ostvarenje katastrofičnog proročanstva iz majanskog kalendara. Kada glavni lik s dvoje djece otputuje na porodično putovanje u Yellowstone, slučajno nabasa na istraživački centar u isušenom koritu jezera. Tu otkrivaju tajnu nadolazeće apokalipse koju je vlada skrivala. Pokušavaju se spasiti (i naravno istovremeno spasiti i svijet) dok Zemlju potresaju elementarne nepogode: potresi, erupcije vulkana, cunamiji. '2012.' je režirao je Rolan Emmerich, koji je majstorstvo u filmovima katastrofe dokazao u 'Danu nezavisnosti', 'Godzilli' i 'Danu poslije sutra'. U jednoj od uloga pojavljuje se bivši glumac Kugla glumišta Zlatko Burić.



2. Dan nakon sutra


Stiže ledeno doba, Zemljom haraju uragani, zemljotresi i poplave, a čovječanstvo je u velikoj migraciji prema toplim krajevima. Tako će u visokobudžetnom filmu Rolanda Emmericha skončati naš planet nastavi li se globalno zatopljenje. Zemlju i svog sina, koji je na školskom takmičenju u New Yorku (Jake Gyllenhaal), pokušava spasiti paleoklimatolog, profesor Adrian Hall (Dennis Quaid) koji je jedan je od rijetkih koji u osvit kataklizme kreće na sjever. Topla priča o ocu koji spašava sina otopiće smrznuti Empire State Building i vaše srce.

3. Armageddon

Prema Majci Zemlji kreće se asteroid veličine Texasa koji će za 18 dana, ako pogodi naš planet, ubiti sav život. Sličan je asteroid pogodio treći kamenčić od Sunca prije 65 milijuna godina i uništio dinosaure. NASA je u panici, ali Hollywood ima Brucea Willisa koji će u svemir odvesti svoju ekipu s kojom je radio na bušotinama nafte. Lete na asteorid u kojem moraju iskopati rupu i u nju postaviti nuklearni eksploziv. Uz velikog Brucea, glume Billy Bob Thornton, Ben Affleck, Liv Tyler, Will Patton, Steve Buscemi, William Fichtner, Owen Wilson, Michael Clarke Duncan, Peter Stormare, William Fichtner. Svijetu prijeti kraj, ali Hollywood ima spremne heroje. Vi pripremite maramice.

4. Dan nezavisnosti

Ako kraj i dođe, uvijek se možemo pouzdati u Amerikance: oni su spremni spasiti svijet! U 'Danu nezavisnosti', 4. jula počinje kao običan ljetni dan ali se pretvara u katastrofu koja bi mogla označiti kraj svijeta kakvog poznajemo. Prijeti nam invazija vanzemaljaca, ali skupina borbenih pilota (uključujući i američkog predsjednika) kreće u napad na svemirske letjelice. Gledajte film, nadajte se da vanzemaljci neće stići ili se pak nadajte poput lika iz filma koji kaže: 'Oh God, I hope they'll bring back Elvis.'

5. Melanholija

'Melanholija' je divan film danskog redatelja Larsa von Triera iz 2011. o kraju svijeta. U ladanjskom dvorcu pratimo bogatašku svadbu. Nevjesta Justine (Kirsten Dunst) uspješna je mlada žena, naoko euforično vesela, ali zapravo teška depresivka. Zbog izljeva Justinine depresije, svadba se pretvori u nisku neugodnih skandala. Ujutro, Zemlji se približava zagonetni planet Melanholija koji na nebeskom svodu raste. Već znamo da će Melanholija uništiti Zemlju, ali naši junaci u to nisu sigurni. Racionalniji među njima vjeruju naučnicima koji tvrde da opasnosti nema. Kraj dolazi, sporo i neumitno. Depresivnu Justine to ne pogađa: kad patiš od depresije, nema te loše vijesti koja te može izbaciti iz takta. Kao što bi rekla Justine: 'Life is only on Earth. And not for long.'

6. Tražeći ljubav za kraj svijeta

Zemlji preostaju još samo tri sedmice jer prema nama juri asteroid širi od sto kilometara. Propašće svijet, ali je propao i brak agentu osiguranja Dodgeu (Steve Carell) čija ga supruga, čuvši da Zemlji preostaje samo 21 dan, napušta. Dodge se počinje družiti sa svojom komšinicom Penny (Keira Knightley) koja mu sa zakašnjenjem predaje pismo koje bi mu moglo promijeniti život. Pismo je Dodgeu poslala njegova srednjoškolska ljubav života Olivie i on je mora pronaći. Istodobno, Penny je odlučila da posljednje dane provede sa porodicom. Oboje kreću na put i dok svijet pokriva tama, njima sviće.

7. Delikatese

Film Jean-Pierre Jeuneta (Amelie) i Marca Cara iz 1001. crnija je od najcrnje komedija. 'Delikatese' su smještene u postapokaliptično društvo u kojem je meso rijetko pa kanibalizam više nije tako neukusan. Kad se mladi bivši klaun zaposli u delikatesnoj radnji, nije svjestan da ga mesar, poznat po tranširanju najboljih dijelova mesa, planira ponuditi stanovnicima bizarnog naselja. Ako ostanete posljednji ljudi na Zemlji, pripremite se da budete delikatesa.

8. Djeca čovječanstva

Godina 2007., cijela je ženska populacija neplodna, bez nade živi posljednja generacija ljudi, društvo se raspalo, ljudska se rasa više ne može razmnožavati, ali tu je razočarani birokrat Theo Faron (Clive Owen) koji se nenadano pretvara u superjunaka koji će spasiti cijelo čovječanstvo. U SF trileru Alfonsa Cuaróna pomoći će mu stari prijatelj aktivista i alkoholičar Jasper (Michael Caine), oteće ga teroristička skupina kojoj je na čelu njegova bivša supruga Julian (Julianne Moore), a on će pomoći ženi koja je čudom ostala trudna, spriječiti katastrofu i pobijediti vlastite demone.

9. Dobrodošli u zemlju zombija

'Dobrodošli u zemlju zombija' je poput 'Ponoćne utrke', ali sa zombijima', objasnio je redatelj Ruber Fleischer. Film ima elemenata akcije, horora, filma ceste i komedije, a prati dva muškarca (Jesse Eisenberg i Woody Harrelson) koji su našli način kako preživjeti u svijetu preplavljenom zombijima.

10. 28 dana kasnije

Prošlo je 28 dana nakon što su aktivisti za prava životinja iz londonskog laboratorija oslobodili majmune na kojima se testira nepoznati virus. Velikom Britanijom će se proširiti smrtonosna zaraza koja ljude pretvara u krvoločne zombije. Iako je četiri sedmice kasnije cijela zemlja zaražena, među rijetkim preživjelim je mladi dostavljač Jim (Cillian Murphy) koji se budi iz kome u praznoj bolnici i otkriva razmjere apokalipse. Pronalazi saveznike s kojima pokušava pobjeći iz grada u kojem vlada kolaps organizovanog života. Izvrstan akcijski SF horor Dannyja Boylea, autora 'Trainspottinga' i dobitnika Oscara za 'Milionera s ulice', pokazuje da je zvjerska ljudska priroda jednako opasana kao i zli zombiji.

Vezan tekst

Top 10: Knjige o apokalipsi

Buka arhiva, tekst je objavljen 2012. godine