<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Velika socijalna davanja prijete fiskalnoj održivosti BiH

Delegacija EU

Fiskalna održivost BiH, a posebno Federacije, mogla bi biti izložena ozbiljnoj prijetnji ukoliko se pitanje socijalnih davanja ne riješi na adekvatan način, putem sveoubuhvatnih reformi.

08. mart 2013, 12:00

Ovo je, između ostalog, odgovoreno Feni iz Delegacije Evropske unije u BiH na molbu za komentar posljednjih dešavanja u Federaciji BiH oko protesta otpuštenih vojnika OSBiH, stvaranja jedinstvenog zakona za sve "boračke kategorije" i pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom o nastavku saradnje sa BiH.

"Kao što je naglašeno u Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine iz 2012. godine, pitanje fragmentacije zakonskog okvira za socijalne beneficije i prava na penziju još uvijek treba da budu riješena. Nisu poduzeti ni značajniji koraci na uspostavi ekonomsko-socijalnog vijeća na državnom nivou. Isto se može reći i za napore u vezi sa usklađivanjem sistema socijalne zaštite na nivou entiteta i kantona" - navodi u svom odgovoru glasnogovornica Delegacije EU Jamila Milović-Halilović.

Kao što je navedeno u studiji Direkcije za ekonomsko planiranje Svjetske banke (DEP WB) od prije nekoliko godina, podsjetila je ona, Bosna i Hercegovina troši velike svote novca na različite transfere pojedincima kao što su socijalna i boračka davanja.

Iako oko 12,4 posto stanovništva prima socijalne isplate, samo 17 posto onih kojima je to potrebno su uključeni u navedene programe. Izdvajanja za borce su veća od izdvajanja za civilne kategorije stanovništva. Značajan nedostatak je nepreciznost u identifikaciji korisnika pa veći dio beneficija odlazi onima koji su u boljoj materijalnoj situaciji.

"Generalno, raspodjela socijalnih davanja je regresivna. Brojni programi koji se ne finansiraju iz doprinosa su dosegli limit fiskalnog okvira i mogli bi predstavljati ozbiljnu prijetnju fiskalnoj održivosti Bosne i Hercegovine, a posebno Federacije, ukoliko se ovo pitanje ne riješi na pravi način, putem sveobuhvatnog programa reformi" - upozorila je glasnogovornica Delegacije EU Jamila Milović-Halilović.