<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šipovo-mali grad za veliko osvježenje

Hladovina

Na sat vremena vožnje od Banjaluke ili dvadeset minuta vožnje od Jajca nalazi se Šipovo, mali grad sa mnogo mogućnosti za osvježenje i po najvećim vrućinama

18. juli 2015, 12:00

Na sajtu turističke zajednice Šipova stoji da ovaj grad leži na bisernim, planinskim ljepoticama, rijekama Plivi i Janju, kao i riječicama Sokočnici, Lubovici i Volarici. Ovaj gradić sa oko 10 000 stanovnika, okružen je planinama Vitorog, Plazenica, Ravna Gora, Gorica, Lisina i Čardak i područje je prekriveno šumom, na nižim predjelima rastu bukva i grab, a na višim planinskim područjima, buja gusto drveće sa stablima smrče i jele.

Šipovo je postalo nezaobilazni predstavnik sve popularnijeg seoskog turuzma. Mjesto u kome ćete sigurno uživati u njegovim prirodnim ljepotama, dobroj hrani, ljubaznom i susretljivom stanovništvu. I bar na trenutak zaboraviti grube zakone civilizacije!

Rijeka Janj nedaleko od Šipova pravi nestvarnu prirodnu ljepotu sastavljenu od gustog zelenila, bistre i hladne vode i brzih potoka u narodu poznatu kao Janjski otoci. Ovo je mjesto na kom ćete i na visokim temperaturama naći siguran hlad i osvježenje, da li u samom potoku ili u napitcima ohlađenim u nestvarno hladnoj vodi. 

Rijeke u okolini Šipova su bogate ribom pa restorani i kućna domaćinstva nude

svježu i ukusnu ribu. 

U zapadnom dijelu opštine Šipovo,8,5 km od centra grada na nadmorskoj visini od 481 m izviru tri vrela koja čine rijeku Plivu. U ovom prelijepom području,ribar će naći bistre vode,bogate plemenitom ribom,a lovac planinska lovišta puna divljči.Ljubitelja starina,Pliva će privući ostacima starih naselja,a speleologa još neispitanim pećinama i vrletnim,stjenovitim kanjonom svojih rijeka Janja i Sokočnice.

Primamljivost ovog područja čini raznolikost u svim oblicima.Pliva,rijeka izuzetne bistrine,specifečne boje,kao i raskošnog bogatstva,predstavlja mali raj na zemlji za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja.

Bilo da ste odlučili da sjedite u miru, pecate, šetate po čistom vazhduhu Šipovo će biti pravi izbor za mali predah od gužve i stresa. Na kraju pogledajte jedan od izvora Plive ....