<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Posao u inostranstvu: Njemačka i dalje treba njegovatelje iz BiH

Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH informisali su njemačku delegaciju da je novi javni poziv već kreiran u saradnji sa svim zavodima za zapošljavanje, te da će danas biti objavljen na web stranici Agencije i na za to predviđenim prostorima sva tri zavoda za zapošljavanje, odnosno u kantonalnim službama zapošljavanja.

10. oktobar 2013, 12:00

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH održala je u Sarajevu radni sastanak s delegacijom Savezne agencije za zapošljavanje SR Njemačke na kojem je analiziran dosadašnji rad i nastavak saradnje na implementaciji Dogovora o posredovanju radnika iz Bosne i Hercegovine u Njemačku na poslove njegovatelja.

Na sastanku je iskazano obostrano zadovoljstvo implementacijom Dogovora, te je Agencija za rad i zapošljavanje BiH dobila priznanje za efikasan rad.

Budući da na tržištu rada SR Njemačke i dalje nedostaje veliki broj njegovatelja dogovoreno je da implementacija Dogovora bude nastavljena na način da se kandidati mogu prijavljivati putem Javnog poziva ili putem programa za zapošljavanje kod poznatog poslodavca.

Također, potvrđeni su dogovoreni uslovi novog javnog poziva koji će, za razliku od prošlog, biti konstantno otvoren i neće sadržavati ograničenje broja radnika koji mogu otići na rad u SR Njemačku.

Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH informisali su njemačku delegaciju da je novi javni poziv već kreiran u saradnji sa svim zavodima za zapošljavanje, te da će danas biti objavljen na web stranici Agencije i na za to predviđenim prostorima sva tri zavoda za zapošljavanje, odnosno u kantonalnim službama zapošljavanja, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.