<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Google blokirao dječiju pornografiju u pretraživanjima

Erik Šmit, šef Googlea, saopštio je kako je ovaj tehnološki gigant razvio novu tehnologiju koja otežava pronalaženje fotografija seksualnog zlostavljanja djece na internetu.

18. novembar 2013, 12:00

Više od 100 hiljada pretraga više neće sadržavati takve materijale u svojim rezultatima. Ograničenja su već primijenjena u zemljama engleskog govornog područja, a u roku od šest mjeseci proširiće se i širom svijeta, na 158 različitih jezika.

"Iako se društvo nikada neće u potpunosti riješiti ove izopačenosti, mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bi zaštitili djecu. Preuredili smo Google Search da spriječi linkove ka sadržajima sa seksualnim zlostavljanjem djece", rekao je Smit.

On je dodao da nijedan algoritam nije savršen i da Google ne može da spriječi da pedofili objavljuju nove slike na vebu.

Prema njegovim riječima, omogućeno je brisanje rezultata za više od 100.000 potencijalnih zahtjeva povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece.

U posljednja tri mjeseca je više od 200 osoba radilo na razvoju nove tehnologije koja bi se bavila ovim problemom.

Googleova upozorenja sada se prikazuju na vrhu rezultata za više od 13 hiljada pretraga, a rade i na tehnologiji koja će omogućiti označavanje nezakonitih videa, kako se njihove kopije ne bi mogle širiti internetom.

SAMIT O BEZBJEDNOSTI NA INTERNETU

Google radi i na tehnologiji koja će omogućiti označavanje nezakonitih videa, kako se njihove kopije ne bi mogle širiti internetom.

Ova vijest objavljena je uoči samita o bezbjednosti na internetu koji se danas održava u kancelariji britanskog premijera Dejvida Kamerona u Londonu.

Na sastanku će učestvovati predstavnici "Gugla", "Majkrosofta" i drugih internet kompanija.

Kameron je u julu zatražio efikasnije pretraživače kako bi se srpiječio pristup nelegalnim slikama.