<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Džombiću, kupi mi Mercedes Benz!

Portret odlazećeg premijera

Dragi drugari, Buka vam  poklanja biografiju likova našeg doba kroz karikaturu. Ovaj donosimo crtež Aleksandra Džombića, navodno Premijera RS

27. februar 2013, 12:00

Navodno Predsjednik Vlade RS je ekonomista iz Banja Luke Aleksandar Džombić.

Evo podsjećanja na njegovu biografiju i neke od poteza dok je bio Prenijer RS.

U prethodnom mandatu, u Vladi Predsjedniak Milorada Dodika, obavljao je dužnost ministra finansija i raspolagao jednim od najvećih budžeta koje je entitet ikada imao. Nakon četiri godine, kasa od prodaje Telekoma je gotovo prazna, a dugovi u Fondovima uveliko premašuju sumu koja je ostala na raspolaganju.

Za vrijeme rada u Vladi iskusio je više puta gazdovanje Milorada Dodika koji je po kratkom postupku poništavao njegove odluke o imenovanjima rukovodilaca finansijskog sektora. Istreniran je da mu se gazduje i zbog toga ne treba da zbuni da mu je ponuđen mandat u kome se od njega očekuje prije svega da sluša, a ne da sam donosi odluke.


Aleksandar Džombić je javnosti predočio dokument „Ekonomska politika Republike Srpske u 2011. godini“ koji su sindikati i poslodavci osuli kritikama i negodovanjem, tihim doduše.

Privrednici koji pune budžet ne kriju ogorčenost novom politikom, tako i Marinko Umičević, direktor banjalučke fabrike obuće „Bema“ komentariše: „Ne može predsjednik Vlade da ide na feštu kluba Partizan državnim avionom. Svi se voze u „audijima“, troše na odijela i skupe cipelice - od ministara do vozača. Ja partnere vodim u menzu, a svaki papir štampam na dve strane. Neka i oni vide na čemu da uštede.”

Ekonomisti koji su imali priliku da komentarišu ovaj dokument, preteču budžetu Republike Srpske, smatraju ga nerealnim i diletantskim.

Ekonomista Goran Nedić je za BUKU o predloženoj Ekonomskoj politici RS rekao:

„Predložena ekonomska Politika će dovesti do daljnjeg povećanja siromaštva u Republici Srpskoj i još većeg stepena nelikvidnosti i bankrota u realnom sektoru. Suštinska pitanja ostaju netaknuta, a to su borba protiv bankarskog oligopola i puna zaposlenost. Daljnje siromaštvo slijedi. Spremite se na pogoršanje.”

Iako u dokumentu ekonomske politike postoji i ova rečenica :“Svakako svi moraju biti svjesni da dolazi vrijeme nepopularnih mjera u pojedinim oblastima, ali imperativ Vlade Republike Srpske je i u prethodne 4 godine bio da se ponaša društveno odgovorno i da kratkoročne ciljeve i efekte stavi u drugi plan, a da dugoročnim ciljevima da prioritet. Drugačije rečeno, osnovni cilj Vlade Republike Srpske jeste dugoročno politički, ekonomski, fiskalno i socijalno održiva i stabilna Republika Srpska”, predloženi budžet predvidio je upravo sve suprotno, a i duplo veća izdavanja za kancelariju Predsjednika RS i to za 100% u odnosu na prošli budžet. Mandatar je ovo povećanje objasnio namjerama novog Predsjednika da se bavi humanitarnim radom i da gradi škole ?!

U Vladi kojoj će bez sumnje predsjedavati (samo je pitanje koliko), postoje i Ministarstva prosvjete, kao i zdravlja i socijalne zaštite koja imaju svoj budžet pa je nejasno zašto Predsjednik treba da preuzme dio njihovih ingerencija i našim parama glumi Majku Terezu po budućim biralištima.

Ko je ikada sumnjao u negativne prognoze situacije koja nas čeka nakon usvajanja budžeta i nadao se ipak boljim danima, treba da vidi novi prijedlog sastava Vlade Republike Srpske i svaka sumnja će nestati, jer u osnovnim školama se nekada ozbiljnije prilazilo izborima higijeničara (nekada je i toga bilo) nego što se prišlo predlaganju novih Ministara u Vladi, koju već na proljeće čeka veliki broj pitanja na koje neće imati odgovore.

Budžet koji su usvojili poslanici SNSD ne pokazuje elementarnu senzibilnost za socijalno najugroženije kategorije stanovništva.

Djed Mraz je za najbolje dijete u kraju izabrao Milorada Dodika, koji u Novu Godinu ulazi sa novim Mercedesom ( cijena - prava sitnica 251.673 KM ) i džeparcem od dodatnih pet miliona maraka. Ovaj narod bolje ni ne zaslužuje. Ili što bi rekla Janis Joplin



Oh Lord, won't you buy me a Mercedes Benz ?
My friends all drive Porsches, I must make amends.
Worked hard all my lifetime, no help from my friends,
So Lord, won't you buy me a Mercedes Benz ?


Crtež podliježe Zakonu o zaštiti autorskih prava. Distribucija bez saglasnosti uredništva magazina BUKA nije dozvoljena.
Autorica crteža : Nina Hadžić

Tekst objavljen krajem decembra 2010. godine