Kako naučiti strani jezik za kratko vrijeme

Kako naučiti strani jezik za kratko vrijeme

Piše: Buka

U prosjeku će vam biti potrebno oko pet mjeseci po jeziku, a Weineru, kojem je maternji jezik engleski, za učenje na primjer francuskog jezka, trebalo je od 30 do 60 minuta dnevno.

Želite postati poliglota, tj. naučiti jedan ili više stranih jezika, ali nikako da nađete potrebno vrijeme za tu rabotu? Čini vam se nedostižnim i dalekim put do cilja? Možda su najbolji primjer za ubrzano učenje stranog jezika operski pjevači, koji po prirodi svog posla, osim pjevačke tehnike moraju savladati i po nekoliko stranih jezika, što ih čini idealnim savjetodavcima o metodama kako za kratko vrijeme, pomoću napredne tehnologije koju svakodnevno koristite, savladati jezik o kojem nemate pojma. Za primjer uzmimo pjevača Gabriela Weinera, kojem je uspjelo da za kratko vrijeme nauči italijanski, njemački, francuski i ruski, a svoje iskustvo je odlučio podijeliti sa svijetom.

 

Zapravo je vrlo jednostavno, i sve što trebate uraditi je da slijedite metodu od četiri koraka, zahvaljujući kojoj bez pretjerane muke i prilično brzo možete savladati jezike do prosječnog nivoa pričanja i razumijevanja. U prosjeku će vam biti potrebno oko pet mjeseci po jeziku, a Weineru, kojem je maternji jezik engleski, za učenje primjerice francuskog jezka, trebalo je od 30 do 60 minuta dnevno.

 

Prva faza: Pravilan izgovor

 

Slušajte dobar izgovor Slušajte dobar izgovor i ponavljajte riječi Početna faza traje jednu do dvije sedmice, ukoliko je u pitanju jezik sa srodnim alfabetom. Veoma je važno da slušate dobar izgovor, morate znati kako jezik koji učite zvuči, i to prije nego što počnete sa klasičnim, školskim učenjem. Za ovo postoji više načina, a na internetu možete pronaći mnoštvo stranica gdje se možete ‘navići’ na izgovor svake riječi i fraze putem audio i video snimaka.

 

Druga faza: Ponavljanje riječi

 

Naredna faza traje oko tri mjeseca. Weiner je koristio program Anki, koji je instalirao na svoj ‘pametni’ telefon. Anki sadrži sistem ponavljanja tako da mu je uspjelo da nauči i do 30 riječi za samo pola sata. Nakon toga se uključio u program učenja stranih jezika ‘Middlebury College’, gdje mu je ponajviše pomogla metoda koja ne dozvoljava prevode na maternjem jeziku, već se koristi samo jezik koji se uči. U Anki je ubacio riječi koje se najčešće koriste (čovjek, žena, mačka, pas, lopta…) i koje se lako mogu opisati slikama, a nakon toga su na red došli glagoli i pridjevi. Zatim je riječi spajao i pravio rečenice, provjeravajući ih internetskoj stranici lang-8.com prije nego što bi ih sačuvao na Anki platformi i kasnije preslušavao.

 

Treća faza: Slušanje, pisanje, čitanje

 

Slušajte o svemu što vas zanima Slušajte o svemu što vas zanima Pošto ste usvojili pristojan vokabular i jasni su vam gramatički principi, u narednoj fazi je važno da gledate televiziju na stranom jeziku, čitate novine i knjige, te da pišete šta god vam padne na pamet, bilo da se radi o listi za kupovinu do pretakanja svojih misli u pisanu riječ na jeziku koji savladavate. Sve napisano se ponovo provjerava preko Anki platforme i stranice lang-8.com. Ovdje je bitan kvantitet, zato čitajte i slušajte o svemu što vas zanima na jeziku koji učite.

 

Četvrta faza: Aktivan govor

 

Finalna faza je za Weinera trajala 7 sedmica, a savladavao ju je na jezičkom kursu – govorni stepen, kako bi što više govorio predmetni jezik. Poenta je sebe dovoditi u situacije kada ste primorani da govorite strani jezik bez ikakve pomoći maternjeg jezika. Ako nemate vremena ili novca za kurseve, opet se možete obratiti svom starom prijatelju – internetu. Putem društvenih mreža, na video kanalima pronađite osobe sa kojima možete razgovarati na jeziku koji savladavate. Čak i ako vam se dešava da griješite, nemojte odustajati, jer da biste naučili tečno govoriti drugi jezik, morate što više pričati, sve dok vam mozak ne posloži sve potrebne informacije, koje je primio u prve tri faze.

 

Kada ste spremni? 

 

Sigurno se pitate, kako ćete znati da ste spremni bez problema razgovarati naučeni jezik? Pa, to će se desiti u trenutku kada shvatite da sasvim opušteno i bez ustezanja izgovarate cijele rečenice, i ne razmišljajući da li su one gramatički ispravne i da li vam je izgovor dobar. Gabrielu, koji živi i radi u Beču, ova metoda je pomogla ne samo da savlada jezike, već i da druge podučava engleskom, na obostrano zadovoljstvo.

 

 

Komentari na tekst (12)
Objavljeno:
Preporučam https://www.penpaland.com razmjena jezik baziran web stranice
Objavljeno:
vecina skola stranih jezika ima ponudu on line ucenja jezika. Skoro svi koriste Skajp, po neko Viber. Prvi put cujem da postoji aplkiacija za daljinsko ucenje - Anki.
Objavljeno:
Jeste da je online ucenje jezika pristupacnije, ali je ono po meni vise za doucavanje jezika. Moje odlicno iskustvo je sa ucenjem jezika Lozanov metodom, a za sada sam jedino naisla na taj nacin u skoli stranih jezika Mogi. Konkretno se radi o nemackom jeziku, koji sam za izrazito kratko vreme progovorila. Generalno sam milsjenja da ovako nesto treba uvesti u sve skole.
Objavljeno:
Učite strane jezike online uz nastavnike izvorne govornike! coLanguage je nova platforma za učenje stranih jezika. Besplatno se registrirajte, prilikom registracije unesite kod za popuste (2f778da4) i iskoristite popuste na sve coLanguage tečajeve!
Objavljeno:
Ljudski mozak je čudo! Bili smo sirotinja, nismo imali novaca da odemo negdje na ferije, jer je otac sam radio a nas petero živjelo od te plaće. Dok se moj mlađi brat dosađivao, mene je jedna profesorica instruirala, podučavala me njemački jezik. Počeo sam sa 30 riječi na dan i iz dana u dan podizao nroj riječi. Na kraju sam učio po 400 (četiri stotine riječi dnevno). BRat se čudio, smatrao je da sam veliki talenat za jezike, a ja sam bio samo veliki radnik koji je radio po čitav dan, naravno s pauzama. Oprobajte, vidjećete da možete mnogo više nego što mislite da možete!
Objavljeno:
Duolingo je zakon!!
Objavljeno:
Skinite Pimsleur, super stvar za ucenje jezika. Slusate u svakoj prilici, u autu, dok dzogirate, setate... i istovremeno ucite
Objavljeno:
Koja je to stranica za ucenje! I dali se placa nesto. Hvala
Objavljeno:
Za sve voljne i spremne da nauče nove jezike, preporučujem ovu odličnu stranicu koja na zabavan i zapravo zarazan način podučava talijanski, francuski, njemački, engleski, španski i portugalski jezik! www.duolingo.com
Objavljeno:
hvala vam ,bilo bi lepo nauciti strani jezik,pogotovo ,vidim da u opticaju ima izbor da se izabere zeljeni jezik,,,poz i svako dobro vam zelimm Superr :)
Objavljeno:
otimanje
Objavljeno:
Veoma interesantan tekst, hvala!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.