<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Saopštenje: Zahtijevamo momentalnu ostavku Vlade KS i Vlade FBiH

Saopštenje koje je stiglo na redakciju portala BUKA a koje potpisuje neformalna grupa građana i učesnika demonstracija prenosimo u cjelosti

08. februar 2014, 12:00

 Povodom jučerašnjih protesta širom Bosne i Hercegovine i medijskog diskreditovanja opravdanog bunta, neformalna grupa građana i učesnika demonstracija ponavlja zahtjeve vlastima.

U IME GRAĐANSTVA S ULICA SARAJEVA

Izjavljujemo:

I mi koji smo juče izašli na ulice Sarajeva žalimo zbog povrijeđenih i materijalne štete, ali naše žaljenje se proteže i na fabrike, javne prostore, ustanove kulture i nauke, na ljudske egzistencije koje su svojim direktnim djelovanjem uništili oni (SVI) koji više od 20 godina čine naše vlasti. Molimo sve naše sugrađane i sapatnike da ne dozvole da im neugodni prizori zamagle činjenicu da nas ovakve vlasti već godinama koštaju neuporedivo više.

Stoga zahtijevamo:

- Bezuslovnu i momentalnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i formiranje nestranačkih vlada.

- Nepreduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva.

- Hitno oslobađanje demonstranata, nepokretanje krivičnih postupaka i obustavljanje lova na ljude.

Kad ovi zahtjevi budu ispunjeni možemo tražiti otpočinjanje razgovora i djelovanja na svim nivoima vlasti u cilju uspostavljanja socijalno pravednijeg poretka za sve kategorije društva: radnike, one tek nominalno zaposlene, one nikad zaposlene, one zaposlene na crno, penzionere, omladinu, skupine i pojedince u stanju socijalne potrebe, uposlenike u zdravstvu i obrazovanju i sve ostale kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favorizuje bogate i finansijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja.

Uspostavljanje takvog poretka, prije bilo kakvih socijalnih mjera, zahtijeva momentalno obustavljanje pljačke društva upakovane u politiku i krivično gonjenje odgovornih. Tek kad se to učini, možemo početi graditi nešto novo za sve nas.