<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zlato i draguljarski predmeti iz BiH izvezeni u vrijednosti od 35,4 miliona KM

U PROŠLOJ GODINI

Ova se roba najviše izvozila u Tursku, Italiju, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Hrvatsku.

06. mart 2014, 12:00

Prema statistkičkim podacima Bosna i Hercegovina je u posljednje tri godine povećala izvoz zlata skoro deset puta, a loša finansijska situacija prinudila je mnoge da prodaju nakit i druge dragocijenosti iz porodične ostavštine.

Ratko Kovačević, Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH rekao je da kada je u pitanju izvoz draguljarskih predmeta i predmeta zlatarstva, te predmeta od plemenitih metala, gdje spadaju i otpaci od plementih metala, te lom zlata i ostalih plemenitih metala u toku 2013. godine je iz Bosne i Hercegovine ukupno izvezeno pomenute robe u vrijednosti od skoro 35,4 miliona KM.

“Ova se roba najviše izvozila u Tursku, Italiju, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Hrvatsku. Jednim dijelom se zlato otkupljeno od građana BiH topi i izvozi iz BiH u zlatnim polugama, a najvećim dijelom se izvoze zlatni predmeti u obliku u kojem su otklupljeni od građana”, rekao je za BUKU Kovačević.



Iz jedne banjalučke zlatarske radnje rekli su nam da građani koji su u teškim finansijskim okolnostima prodaju skoro sve od zlata što imaju, jer je mnogima to jedini način da prežive.

“Često je to veoma stari nakit koji su vjerovatno dobili prije mnogo godina i koji za njih ima sentimentalnu vrijednost, ali su primorani da ga prodaju. Prodaju sve, od lačić, narukvica, naušnica i slično”.


PRODAJA ZLATA I PREKO INTERNETA


I na internetu se mogu naći mnogi oglasi preko kojih se otkupljuje zlato širom Bosne i Hercegovine.

Prema jednom od tih oglasa trenutna cijena zlata od 8 karaka je 6 eura gram, a za zlato od 10 karata cijena je 9 do 10 eura po gramu. Za zlato od 14 karata cijena je 15 eura po gramu, a za 18 karata je 19 eura po gramu.

“Za dukate i zlatni novac moguće se dogovarati zavisno od čistoće i očuvanosti. Vaganje i provjera pred vama”, stoji u jednom oglasu na internetu.

Ekonomisti već duže vrijeme upozoravaju na problem da izvoznici zlata ne moraju ništa da plate državi, dok iz nje izvlače višemilionsku vrednost, pa je jasno što cvjeta posao otkupa zlata u BiH.



Mnogi smatraju da je ovakav u BiH prisutan zbog tradicije poklanjanja zlatnog nakita prilikom svečanih događaja, a kad dođu lošija vremena zlato se prodaje zbog podmirivanja osnovnih životnih troškova.

Prema ranijim ekonomskim analizama iza povećanog izvoza zlata iz BiH stoje dvije komponente. Jedna je to što je porasla cijena zlata u svijetu, a druga što je dosta porodica u teškoj ekonomskoj situaciji, bez stalnih primanja pa porodično zlato predstavlja kratkoročno obezbjeđivanje gotovog novca.

Treba napomenuti i to da su vlasnici zlatarskih radnji već godinama ogorčeni što BiH ne čini ništa da ograniči izvoz ovog plemenitog metala koji je garancija ekonomske stabilnosti jedne zemlje.