<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ukrajinska vlast treba da prihvati dijalog

Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u četvrtak na televiziji u okviru programa pitanja - odgovori da je u Ukrajini jedini izlaz "dijalog" a ne pribjegavanje sili koje zemlju vodi prema "ponoru".

17. april 2014, 12:00

 "Red u zemlji se može uspostaviti dijalogom, u demokratskim procedurama, a ne koristeći naoružane snage, tenkove i avijaciju" -  izjavio je Putin.

"Umjesto dijaloga, oni su počeli da prijete još više i poslali su na civilno stanovništvo tenkove i avione. To je težak zločin onih koji su na vlasti u Kijevu" - dodao je on.

O razgovorima Ukrajine, Rusije, EU-a i SAD-a, koji se u četvrtak održavaju u Ženevi, Putin je kazao: "Smatram da je vrlo važan današnji početak pregovora, jer je važno da danas razmislimo zajedno o rješenju krize, da predložimo istinski dijalog".

Što se tiče tvrdnji o umiješanosti ruskih snaga u neredima, Putin je kazao da je sve to "glupost".

"Nema ruskih jedinica na istoku Ukrajine ni specijalnih službi ni instruktora. To su lokalni stanovnici" - kazao je on.

On je, ipak, prvi put priznao da su ruske naoružane snage bile prisutne na Krimu u martu, za vrijeme referenduma koji je omogućio pripojenje ukrajinskog poluotoka Rusiji.

"Iza krimskih snaga za samoodbranu bili su naši vojnici. Ponašali su se korektno. Trebalo je štititi ljude" - dodao je on.