<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Što je bilo, bilo je, veselimo se Brazilu

Vedad Ibišević

Vedad Ibišević, napadač koji je golom u Kaunasu 15. oktobra prošle godine, u pobijedi nad Litvanijom (1:0), odveo fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine na predstojeće Svjetsko prvenstvo u Brazil, proteklih mjeseci proživljava „turbulentne“ trenutke sa svojim klubom Stuttgartom.

24. april 2014, 12:00

 „Vodimo veliku borbu za opstanak. U zadnjoj utakmici napravili smo ogromnu stvar pobijedivši Schalke sa 3:1, ali još nismo osigurali ostanak u Bundesligi i naredne sezone. I u posljednja tri kola, to jeste do kraja sezone moramo biti oprezni“, rekao je Ibišević u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

- Sa pobjedom blizu opstanka u Bundesligi -

Tri kola uoči okončanja šampionata Stuttgart je 15. na tabeli sa 31 bodom, četiri više od HSV-a i pozicije koja vodi u play – out. Ibišević i saigrači već sutra igraju možda i najvažniju prvenstvenu utakmicu u sezoni, u kojoj će biti gosti četrnaestoplasiranog Hannovera (35 bodova).

„Sa jednom pobjedom u preostala tri susreta bili bismo veoma blizu opstanka. Na krilima dobre igre iz prošlog kola vjerujem da možemo ostvariti trijumf u Hannoveru“, istakao je Ibišević.

U pobjedi nad Schalkeom Ibišević je sjedio na klupi i nije ulazio u igru, što je zabrinulo Safeta Sušića, selektora BiH.

„Trenutno nisam u top formi. Bilo mi je teško poslije crvenog kartona i pauze od pet utakmica. Potom, po povratku na teren nisam iskoristio neke šanse u mečevima, pa me trener ostavio na klupi. I to se dešava. Nije ništa strašno. Jednostavno, nisam ušao u ritam i davao golove. Ništa alarmantno. Bitno je da sam zdrav i da kako, tako pomognem ekipi do kraja sezone u našim nastojanjima da izborimo opstanak u Bundeligi“, kazao je Ibišević.

Sa nestrpljenjem i velikom radošću očekuje pripreme fudbalske reprezentacije BiH za prvi nastup na Mundijalu, zakazane za 15. maja u Sarajevu.

„Neizmjerno se veselim okupljanju reprezentacije pred prvi nastup BiH na SP. Najbitnije je da u Sarajevo svi dođemo zdravi i onda pripreme odradimo na najbolji mogući način, te u vrhunskoj formi doputujemo u Brazil“, tvrdio je Ibišević, osvrnuvši se i na određene probleme u reprezentaciji BiH, koji su kulminirali tokom martovskih priprema za prijateljsku utakmicu sa Egiptom (0:2) u Innsbrucku:

„Prijeko nam je potrebna dobra atmosfera u ekipi, ista ona koja nas je krasila godinama. Innsbruck? Što je, bilo je. Trebamo sa pozitivnom energijom ući u pripreme, te veseliti se putu u Brazil. Napravili smo veliki uspjeh. Sa puno zadovoljstva idemo na pripreme za SP. Što budemo pozitivniji to ćemo bolje proći i na Mundijalu“.

Odlični napadač BiH i dalje vjeruje da se popularno zvani „zmajevi“ mogu plasirati u drugi krug SP.

„Drugi krug takmičenja treba biti naš cilj. Imamo kvalitet i ako posložimo sve u i oko tima realno je da iz grupe 'F', uz favorizovanu Argentinu, budemo učesnici osmine finala“, smatra Ibišević.

- Nakon SP odlučit će ostaje li u Stuttgartu -

Reprezentativci BiH formu za Brazil brusit će kroz kontrolne utakmice sa Obalom Slonovače 30. maja u St. Louisu, gradu u kojem je Ibišević odrastao i u kojem živi njegovi roditelji, te u meču sa Meksikom 3. juna u Chicagu.   

„Opet igramo u St. Louisu. Nije mi mrsko. Tačnije, drago mi je jer da nije utakmice otišao bih svakako u ovaj grad da posjetim svoje. Moramo se dobro pripremiti i ozbiljno shvatiti i test susrete. Trebamo odigrati bolje nego li je to bio slučaj u posljednjim prijateljskim utakmicama“, poručio je Ibišević.

Ibišević sa Stuttgartom ima ugovor još dvije godine, ali za Anadolu Agency istakao je i kako nije isključeno da na ljeto napusti popularne „švabe“ i ode u drugi klub.

„Imam ugovor još dvije godine, ali to u današnjem fudbalu ne mora ništa da znači. Međutim, o ostanku ili odlasku iz Stuttgarta razmišljat ću nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu“, decidan bio je Ibišević.