<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najpoznatiji svjetski istraživač svih vremena Von Daniken u Visokom

Posjetio piramide

Nesumnjivo najpoznatiji svjetski istraživač svih vremena, pisac bestselera koji su prodati u tiražu većem od 60 miliona primjeraka, Švicarac Erich Von Daniken, posjetio je Bosansku dolinu piramida 28. aprila 2014, prenosi AgencijaNova.com

30. april 2014, 12:00

Njegov domaćin bio je pronalazač piramida u BiH i osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr. Semir Osmanagić.

Daniken i Osmanagić su proveli zajedno više od pet sati i obišli Bosansku piramidu Sunca i Podzemni labirint Ravne.

Prije dolaska u Visoko, Daniken je napisao Osmanagiću da ga nakon svakog predavanja kojeg održi, uvijek pitaju o bosanskim piramidama. S obzirom da ih nije posjetio nije mogao ništa da kaže o tome otkriću. Nakon višesatnog obilaska formirao je svoje mišljenje. U izjavi za nekoliko medija, Erich Von Daniken je rekao:

“Vrlo, vrlo sam impresioniran ovim otkrićem. Istražujem svjetske misterije već 50 godina i jako dobro znam šta je prirodno, a šta stvoreno vještačkim putem. Tuneli i zidovi su nesumnjivo vještačkog karaktera. Sekcije Bosanske piramide Sunca koje sam posjetio su prekrivene betonskim blokovima.

Ne razumijem vladu Bosne i Hercegovine koja ne daje finansijsku podršku ovom projektu i ne uloži nekoliko desetina miliona dolara u ovo otkriće.

Čuo sam dosta skeptika na temu bosanskih piramida. Oni iznose različita mišljenja, ali mišljenja u nauci nemaju nikakvu težinu. Potrebni su naučni argumenti. Ovdje su činjenice nepobitne. Tuneli postoje, oblik piramide i pravilna orijentacija prema stranama svijeta postoje

Profesor Osmanagić je pionir u svjetskim razmjerama. Ljudi kao on mijenjaju svjetsku historiju. Protiv njega su licemjeri u nauci i oni koji nemaju znanja.

U svojoj karijeri se nisam sreo s misterijom kao što su prahistorijski tuneli ispod bosanskih piramida.”

Nakon posjete Ericha Von Danikena bosanskim piramidama, niz vodećih svjetskih nezavisnih istraživača dolazi u posjet Visokom. Među njima su i pronalazač megalitnih krugova na tlu Južne Afrike Michael Tellinger, ruski istraživač i graditelj piramida Valery Uvarov, austrijski istraživač prahistorijskih artefakata Klaus Dona, slovenački stručnjak za megalite i energetske linije Marko Pogačnik i drugi. Nekoliko desetina hiljada turista je najavilo svoju posjetu Bosanskoj dolini piramida u 2014.