<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Analiza: Poplave ugrozile ekonomiju – ima li nade?

Razorne poplave koje su u maju pogodile BiH i region, obimom destrukcije bacaju veliku sjenku na ekonomska očekivanja..

16. juni 2014, 12:00

Udruženje ekonomista Republike Srpske – SWOT objavilo je drugi broj kvartalnog izvještaja u kojem su analizirali ekonomska kretanja u RS u prvom tromjesečju 2014. godine i posljedice nezapamćenih poplava po ekonomiju zemlje.

Istakli su da su ekonomski indikatori u prvom kvartalu ukazivali da je Republika Srpska ostvarila nešto intenzivniji ekonomski rast u poređenju sa 2013.

“Rast je bio nošen, prije svega, povećanjem proizvodnje i izvoza, sa ohrabrujućim podacima o rastu prerađivačke industrije, kao i građevinarstva. Pojedini ekonomski indikatori, izuzev i dalje visoke stope nezaposlenosti, upućivali su da je RS, nakon nekoliko turbulentnih godina, na putu relativnog ekonomskog oporavka, ali…Razorne poplave koje su u maju pogodile Republiku Srpsku, BiH i region, obimom destrukcije, nažalost, bacaju veliku sjenku na ekonomska očekivanja, kako u kratkoročnom, tako i dugoročnom periodu”, rekli su iz SWOT-a-

Kažu da nakon prvobitnog šoka od razmjera katastrofe sa jedne strane i neviđene ljudske solidarnosti i humanosti sa druge, fokus  se polako počinje preusmjeravati na sanaciju.

Posljedice prirodnih katastrofa se mogu posmatrati kroz nekoliko dimenzija, s tim da smo mi pokušali procijeniti negativne ekonomske efekte ove elementarne nepogode, iako u trenutku kreiranja analize, još nisu bili objavljeni zvanični podaci o obimu i strukturi načinjene štete. Iako to predstavlja značajan limitirajući faktor, ipak je moguće predvidjeti određene potencijalne scenarije budućih tendencija u ekonomiji Republike  Srpske”, stoji u izvještaju.



EKONOMSKI PAD

Dodaju da uz pretpostavku da trgovina pretrpi smanjenje prometa od 20% na godišnjem nivou, prerađivačka industrija u približnom iznosu te ako se pokažu tačnim procjene EBRD-a o šteti nastaloj u poljoprivredi, uzevši pritom u obzir participacije navedenih grana u strukturi BDP-a RS, može se pretpostaviti ekonomski pad u 2014. godini od nekoliko procenata.

Realno je očekivati da će prvi efekti poplava po domaću proizvodnju biti negativni, posebno jer je dio preduzeća, koja su locirana na poplavljenim područjima, direktno pogođen te će u najmanju ruku smanjiti ako ne i zaustaviti proizvodnju u nekom periodu”, ističu iz SWOT-a.

Napominju da bi  dugoročni efekti bi mogli da budu nešto povoljniji, jer se može očekivati veći nivo aktivnosti u građevinskom sektoru, koji bi za sobom mogao povući prateće i povezane grane, prije svega, proizvodnju građevinskog materijala i drvoprerađivačku industriju.

“Bilo bi poželjno da se među mjerama Vlade za ublažavanje negativnih efekata poplava nađu poreske olakšice za privredne subjekte koji su direktno pogođeni poplavama, dok je u domenu finansija potrebno animirati komercijalne banke na moratorijum ili reprogram obaveza potopljenih privrednih društava, kako bi im bilo omogućeno što brže dizanje na noge”, predlažu ekonomisti.

ANALIZA SVJETSKE BANKE

Podsjetimo da je Svjetska banka zadržala u novom izvještaju januarsku prognozu privrednog rasta za BiH za tekuću godinu od dva odsto, ali je upozorila da veliki rizik za nastavak oporavka predstavljaju nedavne razarajuće poplave.

U izvještaju o globalnim ekonomskim izgledima se ističe da će spoljna tražnja ostati glavni pokretač privrednog razvoja BiH, ali su velike probleme napravile nedavne katastrofalne poplave.

“Uprkos nedavnim ohrabrujućim podacima i dalje je veliki rizik za održivost oporavka u regiji istočne Evrope. Naročito u Srbiji i BiH postoje jasni rizici za opadanje rasta domaće potražnje u narednom bližem periodu s obzirom na nedavne razarajuće poplave”, ističe se u izvještaju Svjetske banke.



U srednjoročnom periodu kao rizik za ekonomiju BiH navedena je visoka nezaposlenost, visok nivo duga privatnog sektora i spor oporavak u kreditiranju i visok nivo problematičnih kredita.

“Iako do sada visok nivo problematičnih kredita nije prouzrokovao ozbiljnu nestabilnost finansijskog sektora, ukoliko se ozbiljno ne pozabavi ovim rizikom, on može dodatno destabilizovati krhki bankarski sektor i biti prijetnja privrednom rastu”, rekli su eksperti Svjetske banke.

U izvještaju je navedeno da manjak napretka u fiskalnoj konsolidaciji i nedovoljni napori u bavljenju preostalim strukturalnim problemima, kao što je veliki trošak plata u javnom sektoru i restrukturisanje javnih preduzeća, ostavljaju malo prostora za politiku kojom bi se borilo protiv prijetnje od deflacije i da bi se povećale investicije koje promovišu privredni rast.

Prema prognozama Svjetske banke, ekonomski rast BiH u 2015. i 2016. godini trebalo bi da iznosi 3,5 odsto.

Svjetska banka snizila je prognozu globalnog privrednog rasta u ovoj godini sa januarskih 3,2 odsto na 2,8 procenata, predviđajući razočaravajući tempo rasta u zemljama u razvoju zbog slabog početka godine koji je odgodio očekivano ubrzavanje aktivnosti.

Prognoze za narednu i za 2016. godinu potvrđene su na 3,4, odnosno 3,5 odsto, objavljeno je na sajtu SB u najnovijem izvještaju pod nazivom „Izgledi svjetske privrede“.

Vezan tekst

U BiH 546.739 nezaposlenih, na tržištu tražena zanimanja u oblasti IT sektora i prodaje