<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Od početka godine gotovo svaki dan u BiH uključen meteoalarm

Vremenske (ne)prilike

Vremenske prilike u Bosni i Hercegovini od početka godine nisu uobičajene za naše prostore, a rijetki su dani kada nije bio upaljen meteoalarm.

27. juli 2014, 12:00

Dženan Zulum, meteorolog Federalnog hidroemteorološkog zavoda kaže da meteoalarm pruža građanima i institucijama potrebne informаcije, kako bi se pripremili zа ekstremno vrijeme, kаo što su jаke kiše s mogućnošću poplаvа, žestoke grmljаvinske oluje, olujni vjetаr, toplotni tаlаsi, šumski požаri, mаglа, snijeg ili ekstremnа hlаdnoćа sа mećаvom.

''Dakle žuti meteoalarm izdaje se za prilike koje su uobičajene, ali mogu biti opasne. To su grmljavina, temepreture iznad 30 stepeni, grad, jači vjetrovi itd, a kako s eintenzizet tih pojava pojačava, tako se meteolaram pali na narandžasti ili pak, crveni gdje tada vladaju ekstremni vremenski uvjeti'' – kaže Zulum.

On dalje napominje da je posebno značajno naglasiti da se meteolaram različito tretira na određenim područjima.

''Dakle minus pet u Sarajevu je normalno, ali u Mostaru nije, tamo je to narandžasti meteoalarm. Ako je 35-36 stepeni u Mostaru to je za njih normalno, ali u Sarajevu je već izdato upozorenje'' – kaže Zulum.

Inače, u Zavodu za sada ne mogu tvrditi da li je kiša koja je tokom ovog ljeta padala gotovo svakog dana rekordna, ali je u julu palo do 60 posto od prosjeka.

''Bilo je često padavina koje nisu količinski velike, ali broj dana s kišom bi mogao biti eventualno nešto malo iznad prosjeka, ali daleko od toga da je količina i blizu prosječne sume bar za sada, naravno imamo još pet šest dana do kraja mjeseca. Što se tiče juna on je bio kišniji u odnosu na prosjek za nekih 30 psoto'' – kaže Zulum, pojašnjavajući da se pljuskovite padavine evidentiraju samo ako padnu na prostor gdje se mjeri (Sarajevo, Bjelave op.a.)

''Često se desi da na Alipašinom polju ne padne kiša, a ovdje su pljuskovi. Mi to evidentiramo i bilježimo. U suprotnom se ne vodi kao da je bilo padavina na području Sarajeva, zato što na onom lokalitetu gdje se mjere padavine nije ih bilo. Ali, je evidentirano da je bilo grmljavine, pojačanog vjetra, kišni oblaci itd'' – dodao je Zulum.