<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvati na mukama, sezona podbacila

Zagreb

Hrvatski ministar finansija Boris Lalovac najavio je rebalans budžeta u septembru i potvrdio da je turistička sezona ove godine podbacila.

29. juli 2014, 12:00

 On je za jesen najavio nove rezove i smanjenje plata u državnim i javnim preduzećima, koje su veće od državnog prosjeka.

Prosječna plata u Hrvatskoj je, kako je kazao, od 4.000 do 5.000 kuna, ali je realno manja, dodajući da bi trebalo razmotriti koliko ljudi zarađuje više od 10.000 kuna i da li tu ima prostora za veće smanjivanje. 

Ministar se zauzeo za promjenu poreskih razreda i izrazio očekivanje da će blokiranim građanima uskoro pomoći Zakon o ličnom bankrotu, prenosi Tportal. 

Prema njegovim riječima, sve analize pokazuju da bi promena poreskih razreda mogla biti instrument podsticanja potrošnje i olakšavanja kućnog budžeta građana, koji su visokim porezima destimulisani da rade. 

Lalovac je dodao i da će Zakon o ličnom bankrotu omogućiti novi život osobama koje su zaglibile u dugovima, ali će imati određene obaveze u roku od dvije do sedam godina. 

On je dodao i da je državna blagajna pretrpjela veliku štetu, jer je turistička sezona podbacila, zbog lošeg vremena i promašene turističke strategije i najavio da će već danas početi razgovore s ministrima o sveobuhvatnom rebalansu budžeta.