<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ciklon nad regijom: Vrijeme izazvalo haos u Hrvatskoj, kiša u narednim danima neće stati

Vrijeme je danas izazvalo haos u Hrvatskoj. Srbija večeras očekuje veće padavine, a u BiH upaljen je narandžasti meteorološki alarm

30. juli 2014, 12:00

Jako nevrijeme koje je zahvatilo Hrvatsku ne prestaje i ciklon Melisa se sa Kvarnera sa kišom, grmljavinom i "pijavicama" premjestio prema unutrašnjosti.

Olujno nevrijeme tokom popodneva pogodilo je i Zagreb, a obilna kiša otežala je saobraćaj u gradu.



Nevrijeme, praćeno jakom grmljavinom, počelo je nešto prije 15 časova, a hrvatski mediji navode da se nebo u tom trenutku smračilo kao da je veče. Jutros je jako nevrijeme pogodilo Zadar, gdje je pala velika količina kiše i poplavila sve puteve.

Srbijanski mediji javljaju da bi ciklon koji je bio iznad Hrvatske, a koji je trenutno nad Zagrebom, večeras trebalo da zahvati i Srbiju i donese jake pljuskove i grmljavinu.

Slobodan Sovilj iz RHMZ upozorava da će se ciklon večeras primaći i granicama Srbije. "Nakon što je pogodio Hrvatsku, s naglaskom na primorju, ciklon se izmestio u kontinentalni deo Bosne i Hercegovine, a večeras će se primaći i granicama Srbije", prenosi B 92.

Tokom noći i sutra očekuju se obilne padavine, a moguće su i nepogode sa gradom i olujnim vjetrom.

"Pljuskovi sa grmljavinom zahvatiće zapadne delove Srbije. Očekuje se od 20 do 40 litara kiše po metru kubnom, lokalno i do 60", dodaje Sovilj.



U Bosni i Hercegovini "upaljen" je narandžasti meteorološki alarm zbog najavljenih obilnih kiša i jake grmljavine za neke oblasti - banjalučku, tuzlansku, bihaćku, kao i za regije Mostara i Trebinja.

Naradžasto upozorenje se daje kada su prognozirane opasne vremenske pojave, jači i učestaliji grmljavinski procesi takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

I Hidrometeorološki zavod RS upozorio je da bi, usljed obilnih pljuskova koji se očekuju, u naredna dva dana moglo doći do bujičnih poplava manjih vodotokova u sjevernom i sjeverozapadnom delu RS.

Federalni hidrometeorološki zavod saopštio je da se sutra u BiH očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Više padavina u drugoj polovini dana. Očekuje se između 5 i 15 litara padavina po metru kvadratnom. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura vazduha između 12 i 18 °C. Najviša dnevna temperatura vazduha između 21 i 26 °C.

Vezani tekstovi

Pročitajte vremensku prognozu za BiH do subote

Zbog nezapamćene oluje zatvorili vazdušni prostor nad cijelom Hrvatskom!


Nevrijeme u Zagrebu dan pretvorilo u noć