<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nakon jučerašnjeg okončanja primirja poginulo 19 Palestinaca

Gaza

Najmanje 19 osoba je poginulo, a 120 ih je ranjeno tokom izraelskih napada na Gazu, nakon što je Izrael jučer narušio primirje, tvrdeći da su iz Pojasa Gaze ispaljene rakete, javlja Anadolu Agency (AA).

20. august 2014, 12:00

 Glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi Esref el-Kudra, za AA je kazao kako je tokom izraelskih napada u posljednja 24 sata poginulo 19 osoba, među kojima petero djece i jedna trudnica. Kudra je također dodao da je ukupan broj poginulih od početka izraelskih napada na Gazu povećan na 2.036, dok je broj ranjenih preko 10 hiljada. 

Predsjednik palestinske delegacije tokom pregovora u Kairu Azzam Al-Ahmed izjavio je da se palestinska strana nije povukla sa pregovora te da svu odgovornost za prekid pregovora snosi Izrael. 

Član političkog biroa Hamasa Musa Ebu Merzuk jutros je izjavio da su u posljednjim izraelskim napadima na Gazu ubijeni supruga i kćerka komandanta palestinske brigade Izzedin el-Kassam Muhammeda ed-Diyfa.

Ebu Merzuk je na svome Facebook profilu optužio izraelsku stranu da je planski prekršila primirje.

"Na vrlo neobičan način neko je izjavio da su na Izrael ispaljene tri rakete. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je obustavio primirje i pozvao izraelsku delegaciju čime su prekinuti pregovori o trajnom primirju", kazao je Ebu Merzuk.

Palestinski pregovarački tim je Kairo napustio nakon izraelske delegacije, koja je iz egipatske prijestolnice otišla sinoć, nakon što nije postignut dogovor o trajnom prekidu vatre u Gazi te nakon kršenja primirja po četvrti put produženog 18. augusta.

Član političkog ureda Hamasa Izzet er-Resak izjavio je da je Izrael prisilio Palestince da se ponovo bore te da u ratu nema drugog izbora osim boriti se i pobijediti. 

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Izraela Gedeon Sa'ar i ministar nauke i tehnologije Yaakov Perry pozdravili su pokušaj atentata na vođu vojnog krila Hamasa Muhameda Deifa. 

"Diyf je kao Osama bin Laden. Kada se pronađe prilika za atentat, treba je iskoritisiti. Kopnena operacija na Gazu bi mogla biti smanjena. Cilj je slomiti vojnu moć Hamasa ili ga u potpunosti uništiti", kazao je on.