<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Varljivo ljeto: U BiH i Hrvatskoj od danas kiša i nestabilno vrijeme

Nakon nekoliko toplih, sunčanih dana, pljuskovi praćeni grmljavinom zahvatiće danas jedan dio Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

21. august 2014, 12:00

Oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima bit će do kraja dana u većem dijelu BiH i Hrvatske, a najizraženije će biti na sjevernom Jadranu.

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum kazao je kako će pasti i dosta kiše.

"Količine padavina će se kretati od pet do deset litara, a u područjima sa izraženijim padavinama, na sjeverozapadu i istočnom dijelu Bosne, od 20 do 30 litara te u pojedinim predjelima bi moglo da bude i iznad 30 litara po metru kvadratnom", pojasnio je Zulum.

Jutarnje temperature će se kretati od 12 do 18 stepeni Celzijusa, na jugu zemlje od 20 do 21 stepen, najviše dnevne od 22 do 28, na jugu zemlje do 30 stepeni Celzijusa.

Prema riječima Zuluma, sutra će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi, a u nekim područjima pljuskovi mogu biti praćeni grmljavinom. Jutarnje temperature će biti nešto niže u odnosu na danas, od deset do 16 stepeni, na jugu do 20, a najviše dnevne od 23 do 30 stepeni Celzijusa.

"Prvog dana vikenda, u subotu, prije podne preovladavat će sunčano vrijeme, a u poslijepodnevnim satima umjeren razvoj oblačnosti može uzrokovati pljuskove i grmljavinu", kazao je Zulum za AA.

Jutarnje temperature od 12 do 18, na jugu do 20, a najviše dnevne od 24 do 30 stepeni Celzijusa.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ) navode da će danas u ovoj zemlji preovladavati umjereno i pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom i pljuskovima s grmljavinom.

"Oborine mjestimice mogu biti izraženije, osobito na sjevernom Jadranu. Lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme. U drugom dijelu dana sa zapada će početi postupni prestanak oborine", navode iz DHMZ.

Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu će umjereno do jako jugo postupno okrenuti na buru.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 18, na Jadranu od 19 do 24, a najviša dnevna uglavnom od 19 do 24 te od 24 do 29 stepeni Celzijusa na Jadranu.